βηματοδότης | πυρετος | διαιτα 1100 θερμιδες | τκε | βιταμινη Α | αυστραλιανο αντιγονο | δοντια απονευρωση

Σύντομα στην Ελλάδα το νέο φάρμακο για τη λευχαιμίαΤο νεό πρωτοποριακό φάρμακο "Γκλίβεκ" κατά της μυελογενούς λευχαιμίας θα έρθει το συντομότερο δυνατόν και στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Μάριος Μαρσέλος. Το χάπι μπορεί να έρθει ακόμη και τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα μας, μετά από παραγγελία, προκειμένου να χορηγηθεί σε ασθενείς που το έχουν άμεση ανάγκη.

Ο Οργανισμός Φαρμάκων εκτιμά ότι η επίσημη κυκλοφορία του "Γκλίβεκ" στην Ευρώπη, άρα και στη χώρα μας, θα γίνει μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Οπως επισημαίνει και ο παθολόγος - ογκολόγος κ. Η. Αθανασιάδης, ο τρόπος δράσης του φαρμάκου το οποίο κατευθύνεται σε συγκεκριμένο στόχο είναι πρωτοποριακός, με αποτέλεσμα τα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα καλά απ' ότι φάνηκε και στις κλινικές δοκιμές τρίτου σταδίου.

Ο Οργανισμός Φαρμάκων χαρακτηρίζει το "Γκλίβεκ" ως 'ορφανό φάρμακο' γιατί η χρήση του αφορά μια μικρή και συγκεκριμένη ομάδα ασθενών στη χώρα μας. Το κόστος λογικά θα καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, παρ' ότι φαίνεται ότι στην αρχή θα είναι μεγάλο.

Από την πλευρά του ο ΕΟΦ διατηρεί ακόμη κάποιες επιφυλάξεις όσον αφορά την ασφάλεια του φαρμάκου, καθώς δεν έχει δοκιμαστεί για πολλά χρόνια, ενώ όσον αφορά τις παρενέργειες ο πρόεδρός του κ. Μαρσέλος εξήγησε ότι υπάρχουν, δεν είναι τόσο έντονες είπε όπως στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα, αλλά υπαρκτές.

Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι εξίσου σημαντικό είναι και το εύρημα μετά τις κλινικές δοκιμές του "Γκλίβεκ" ότι το φάρμακο αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό και σε μια σπάνια μορφή καρκίνου του στομάχου. Ο μηχανισμός δράσης του, τονίζουν οι επιστήμονες διεθνώς ανοίγει νέους ορίζοντες για την παρασκευή και άλλων ογκολογικών φαρμάκων.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.