Οστεοπόρωση: Οι κοινωνικές διαστάσεις ενός ιατρικού προβλήματος

Τα οστεοπορωτικά κατάγματα αυξάνονται συνεχώς σε συχνότητα με αποτέλεσμα εκτός από τις σημαντικές δυσκολίες κατά την αντιμετώπισή τους, να έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις με ευρύτερο κοινωνικο αντίκτυπο.

Οπως εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής ορθοπαιδικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, κ. Γ. Καπετάνος, μιλώντας στο 20ο Συνέδριο της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας-Θράκης, μία στις δύο γυναίκες άνω των 50 ετών θα υποστεί κάποιας μορφής κάταγμα οφειλόμενο στην οστεοπόρωση. Το 46% αυτών των καταγμάτων είναι σπονδυλικά, το 16% αφορούν το ισχίο, το 16% τον καρπό και το 22% άλλα κατάγματα σκελετού

Μόνο το ένα τρίτο των καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης, πρόσθεσε ο ομιλητής, διαγιγνώσκονται στην κλινική πράξη, ενώ το 40% των καταγμάτων του ισχίου εισάγονται σε ιδρύματα φυσικής αποκατάστασης και το 50-70% οδηγούν σε κάποια μορφή αναπηρίας.

Οι προοπτικές σύμφωνα με δημογραφικά στοιχεία γήρανσης του πληθυσμού είναι δυσοίωνες δεδομένου ότι το 1990 καταγράφησαν παγκοσμίως 1,7 δισεκατομμύρια κατάγματα ισχίου και ο αριθμός αυτός θα ανέλθει σε 3,9 το 2025 και σε 6,3 δισεκατομμύρια το 2050.

Στην Ελλάδα τα κατάγματα του ισχίου αγγίζουν τα 14.000 το χρόνο και δεδομένου ότι λίαν μετριοπαθώς το κόστος θεραπείας κάθε κατάγματος είναι γύρω στα δύο εκατομμύρια δραχμές, το συνολικό κόστος θεραπείας του ισχίου σε εθνικό επίπεδο είναι 30 δισεκατομμύρια δραχμές το χρόνο.

Η οστεοπόρωση προσβάλλει και τους άνδρες με αναλογία 1 προς 3 σε σχέση με τις γυναίκες και με τις ανάλογες συνέπειες. Μία σημαντική παράμετρος, που δεν έχει όμως αξιολογηθεί δεόντως, είναι η ποιότητα ζωής μετά το κάταγμα του ισχίου, καθώς μόνο το ένα τέταρτο των πασχόντων επιστρέφει στις προ του κατάγματος δραστηριότητές του.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση