Ο θυμός σύμμαχος στην απόκτηση κύρους

Φιλοδοξείτε να προαχθείτε, να αυξηθεί σημαντικά ο μισθός σας, ή να επιβάλεσθε επάνω στους άλλους; Εάν ναι, τότε ένας τρόπος για να τα καταφέρετε είναι ο θυμός. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα προκύπτει ότι η ελεγχόμενη βιαιότητα, απείθεια και αγανάκτηση αποτελούν ενδείξεις ανερχόμενης κοινωνικής θέσης και κύρους. ‘Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι όταν οι άνθρωποι εκδηλώνουν θυμό τότε εμφανίζονται επικρατέστεροι και πιο ισχυροί και ταυτόχρονα ο κόσμος που βλέπει κάποιον θυμωμένο, αμέσως θεωρεί αυτόν τον άνθρωπο πολύ πιο έξυπνο από κάποιον άλλο, που εκδηλώνεται με ένα διαφορετικό συναίσθημα, όπως με θλίψη, με αποτέλεσμα το θυμωμένο άτομο να αποκτά μεγαλύτερο κύρος’, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Larissa Z. Tiedens.

Η κ. Tiedens διαπίστωσε ότι τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωναν ότι θεωρούσαν πιο πιθανό να υποστηρίξουν, να υπερψηφίσουν, να προωθήσουν, να προσλάβουν, να δώσουν περισσότερα κίνητρα και να θεωρήσουν ως ανταγωνιστές τα άτομα εκείνα που εκφράζουν τα συναισθήματά τους με εκδηλώσεις θυμού, σε σύγκριση με εκείνα που τα εκφράζουν με θλίψη. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο Journal of Personality and Social Psychology. Σύμφωνα με τη συμπεριφορά των ατόμων που μελετήθηκαν η Δρ. Tiedens παρατήρησε ότι οι εκδηλώσεις θλίψης λαμβάνονταν ως δείγματα αδυναμίας, παρά το γεγονός ότι αυτά τα άτομα θεωρούνταν πιο ζεστά και αγαπητά, ενώ εκδηλώσεις θυμού λαμβάνονταν ως ενδείξεις ισχύος. Οι άνθρωποι που θυμώνουν δημιουργούν την εντύπωση ότι έχουν έντονη την αίσθηση του ορθού και έχουν ταυτόχονα την ικανότητα να πραγματοποιούν ο,τιδήποτε με το οποίο καταπιάνονται.

Κατέληξε δε η ίδια πως παρά το γεγονός ότι το να είναι κανείς αγαπητός αποτελεί μία ιδιαιτερότητα κοινωνικά επιθυμητή, ωστόσο δε φαίνεται να σχετίζεται με την αποτίμηση της αξίας ενός ατόμου, του κύρους του και με της δύναμης υπεροχής του. Και συμπληρώνει ότι η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο θυμό και το υψηλό κύρος είναι άμεση και εύκολα κατανοητή, καθώς είναι ένας απλούστατος μηχανισμός, με τον οποίο χρησιμοποιούμε τον θυμό που εκφράζουν άλλοι άνθρωποι, ως ένα δείγμα, για να εξακριβώσουμε ποιοι ακριβώς είναι, ποια είναι η προσωπικότητα και ποιες οι ικανότητές τους. Οταν εκδηλώνουμε θυμό τότε το μήνυμα που περνάμε είναι ότι ‘Εγώ είμαι σωστός και κάποιος άλλος είναι λάθος’ με αποτέλεσμα να απονέμεται αμέσως υψηλό κύρος στα ατόμα εκείνα που φέρονται να έχουν δίκιο.

Ωστόσο η Δρ. Tiedens προειδοποιεί ότι έντονες εκρήξεις θυμού μπορεί να μην έχουν το ίδιο θετικά αποτελέσματα, καθώς δημιουργούν την εντύπωση ότι το συγκεκριμένο άτομο είναι εκτός εαυτού. Αξιοσημείωτη είναι βέβαια και η επισήμανση του Δρ. Brad Bushman, καθηγητή κοινωνικής ψυχολογίας στο Iowa State University, σύμφωνα με τον οποίο ο θυμός και η επιθετικότητα έχουν μεν βραχυπρόθεσμα αποτελέσμα, καθώς εκείνοι οι ανθρώποι που εκδηλώνουν το θυμό τους συνήθως παίρνουν αυτό που θέλουν αμέσως, αλλά το πρόβλημα είναι η μακροπρόθεσμη διάρκεια των αποτελεσμάτων αυτής της έκφρασης. Δυστυχώς φαίνεται ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι αρνητικές, καθώς ο θυμός αυτών των ανθρώπων καταστρέφει τις διαπροσωπικές τους σχέσεις με τους άλλους, ώστε παρά το γεγονός ότι τα άτομα αυτά κατορθώνουν να αποκτήσουν υψηλή θέση και κύρος για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αυτή η στρατηγική δεν είναι η πλέον αποτελεσματική για να τα διατηρήσουν. Αλλά αναμφίβολα τα άτομα που εκδηλώνουν το θυμό τους συνήθως αποκτούν αυτό που επιδιώκουν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση