υγρο στη κοιλια | βλεννα στα κοπρανα αιτια | στιγμα μεσογειακης αναιμιας | προαισθημα | τρανσαμινάσες αυξημένες

Φόβος, ο καλύτερος σύμμαχος του καρκίνου των όρχεωνΟ καρκίνος των όρχεων αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου για τους άνδρες ηλικίας 15 έως 49 χρονών, οι οποίοι όμως λόγω φόβου, αλλά και αμηχανίας, δεν επισκέπτονται έγκαιρα τον γιατρό τους με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η αποτελεσματικότητα της θεραπείας.

Ο θάνατος ενός 17χρονου, που όπως αποδείχθηκε από την νεκροτομή, οφειλόταν σε καρκίνο των όρχεων που δεν είχε διαγνωστεί, ξανάφερε στην επικαιρότητα την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της αυτοεξέτασης.

Στο τελευταίο τεύχος ενός από τα πιο έγκριτα ιατρικά περιοδικά – του Lancet – με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, σε σειρά άρθρων υπογραμμίζεται ότι οι άνδρες, αφ΄ ενός σπάνια αυτοεξετάζονται και αφ ετέρου αν ανακαλύψουν κάτι ύποπτο τρομοκρατούνται σε τέτοιο βαθμό που δεν επισκέπτονται τον γιατρό, ελπίζοντας ότι ο ύποπτος όγκος θα εξαφανισθεί από μόνος του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι ασθενείς επισκέπτονται τον γιατρό όταν ο όγκος είναι ήδη αρκετά μεγάλος, ενώ αναφέρουν ότι έχουν αντιληφθεί την ύπαρξη του αρκετούς μήνες πριν την επίσκεψη.

Αν σκεφτούμε ότι όπως και σε όλους τους καρκίνους, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια, είναι πραγματικά λυπηρό ο φόβος και η αμέλεια να στοιχίζουν ζωές, σε μία εποχή μάλιστα που η πληροφόρηση είναι κάτι παραπάνω από επαρκής.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.