μικροβιακη λοιμωξη | http://www.care.gr/post/51/mys-tis-kefalis-kai-tou-prosopou

Βλεννοκύστεις


Άλλες ονομασίες

Βλεννοκήλες.

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Κύστες μικρού σχετικά μεγέθους που σχηματίζονται μέσα στο στόμα μετά από τραυματισμό κάποιου μικρού σιαλογόνου αδένα ή του αγωγού του (εκφορητικού πόρου).

Παθογένεια

Η κύρια αιτία σχηματισμού της βλεννοκύστης είναι ο τραυματισμός κάποιου μικρού σιελογόνου αδένα και κυρίως του αγωγού του (παραδείγματος χάρη από δάγκωμα), με αποτέλεσμα το σάλιο να ρέει στους γύρω μαλακούς ιστούς. Στην συνέχεια ο οργανισμός περιβάλλει το σάλιο αυτό με μια μεμβράνη (κάψα) και έτσι δημιουργείται η κύστη. Μερικές φορές το σάλιο αντι να ρέει στους γύρω ιστούς μαζεύεται μέσα στον αδένα με αποτέλεσμα αυτός να διογκώνεται και κατά αυτόν τον τρόπο να δημιουργείται η κύστη.

Κλινική εικόνα

Οι βλεννοκύστεις σχηματίζονται συνήθως στην εσωτερική επιφάνεια (βλεννογόνο)των χειλέων – ιδίως του κάτω χείλους απέναντι από τον κυνόδοντα – των παρειών, του εδάφους του στόματος, στην κάτω επιφάνεια της γλώσσας και στην υπερώα. Πιέζονται εύκολα, έχουν σχήμα σφαιρικό, μέγεθος από μπιζέλι έως φουντούκι και χρώμα ελαφρώς γαλαζωπό ή κίτρινο. Δεν προκαλούν συμπτώματα, σχηματίζονται γρήγορα ανακαλύπτονται τυχαία και συχνά σπάνε μόνες τους για να ξανασχηματιστούν μετά από λίγο διάστημα.

Διάγνωση

Η διάγνωση στηρίζεται στην κλινική εικόνα.

Αντιμετώπιση

Η χειρουργική αφαίρεση του υπεύθυνου αδενίσκου είναι η θεραπεία επιλογής.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.