μελιταιος πυρετος με τι εξετασεις βρισκεται | γιν γιανγκ | ξεροβηχας σιροπι | αυστραλιανο αντιγονο εξεταση

Ερυθροπλακία


Άλλες ονομασίες

Ερυθροπλακία του Queyrat

Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Η ερυθροπλακία είναι νόσος που εμφανίζει αλλοιώσεις στο εσωτερικό του στόματος και αν παραμείνει χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να μεταπέσει σε κακοήθη κατάσταση μια και ανήκει στις προκαρκινικές καταστάσεις.

Παθογένεια

Αν και το αίτιο της ερυθροπλακίας παραμένει άγνωστο αναφέρεται ότι πιθανό ρόλο παίζουν η κατάχρηση καπνού και οινοπνευματωδών ποτών.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Η ερυθροπλακία προσβάλλει συχνότερα τους άνδρες και μάλιστα άτομα από 60 έως 70 χρονών.

Κλινική εικόνα

Εμφανίζεται συνήθως με την μορφή αλλοίωσης πάνω στην εσωτερική επιφάνεια του στόματος και κυρίως στο έδαφος του στόματος, στα μάγουλα, την κάτω επιφάνεια και τα χείλη της γλώσσας και την πίσω πλευρά της υπερώας. Είναι γυαλιστερή, μοιάζει με βελούδο, έχει σύσταση μαλακή και το μέγεθος των αλλοιώσεων ποικίλει.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται από την κλινική εικόνα αλλά πρέπει να επιβεβαιώνεται με κυτταρολογική εξέταση μετά από απόξεση, κυρίως όμως με βιοψία.

Αντιμετώπιση

Ο γιατρός θα αφαιρέσει τις βλάβες χειρουργικά και μάλιστα μέσα σε υγιείς ιστούς(δηλ. κάνοντας λίγο μεγαλύτερη την τομή) αλλά είναι απαραίτητη και η περαιτέρω παρακολούθηση του ασθενή.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.