ψύλλιο | atonia mitras | πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας σε παιδιά | προπτωση μητροειδους βαλβιδας

Ακουστικό νευρίνωμα


Είναι σπάνιος καλοήθης όγκος του ακουστικού νεύρου, συνήθως του αιθουσαίου κλάδου. Προέρχεται από το έλυτρο του Schwann, αρχικά καταλαμβάνει τον έσω ακουστικό πόρο αλλά βραδέως αυξανόμενο επεκτείνεται μέσα στη γεφυροπαρεγκεφαλιδική γωνία της οποίας αποτελεί τον συνηθέστερο όγκο (80% και το 10% του συνόλου των ενδοκρανιακών όγκων).

Εμφανίζεται μεταξύ 40-50 ετών με μικρή υπεροχή στις γυναίκες.

Συμπτώματα

Αρχικά προκαλεί νευροαισθητήρια βαρηκοΐα, εμβοές, αστάθεια του σώματος και στο 30% των περιπτώσεων ίλιγγο. Μεγαλώνοντας πιέζει εγκεφαλικά νεύρα προκαλώντας παραλύσεις αυτών (προσωπικό, τρίδυμο, απαγωγό) και τελικά επέρχεται προσβολή της παρεγκεφαλίδας με διαταραχές της οράσεως και ο άρρωστος πέφτει σε κώμα. Χαρακτηριστικά καταργείται το αντανακλαστικό του κερατοειδούς.

Διάγνωση

Μπαίνει από την κλινική εικόνα, τον ακοολογικό έλεγχο, τις λαβυρινθικές δοκιμασίες (κατάργηση των αντανακλαστικών), και με απεικονιστικές μεθόδους (αξονική τομογραφία κ.α)

Θεραπεία

Είναι πάντα χειρουργική. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές που εφαρμόζονται ανάλογα με την έκταση του όγκου. Απαραίτητη μερικές φορές είναι η νευροχειρουργική προσέγγιση του νευρινώματος.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.