δεξιό υποχόνδριο τι είναι | καθε ποτε πρεπει να κανω εξετασεις αιματος | κρεμες σωματος με ελαστινη

ΕΝΤΡΟΠΙΟ - ΤΡΙΧΙΑΣΗ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Εντρόπιο είναι η κατάσταση στην οποία το ελεύθερο χείλος του βλεφάρου (συνηθέστερα το κάτω) στρέφεται προς τα μέσα με αποτέλεσμα οι βλεφαρίδες να ερεθίζουν τον κερατοειδή και να προκαλούν τραυματισμούς και επιμολύνσεις (έλκη κερατοειδή). Πρέπει να διαχωριστεί από την τριχίαση, στην οποία παρατηρείται στροφή των βλεφαρίδων προς τον βολβό του οφθαλμού χωρίς όμως να αλλάζει ανατομική θέση των βλεφάρων.

Μορφές

Οι 4 κύριοι τύποι είναι:
α) το γεροντικό εντρόπιο που είναι και ο πιό συχνός τύπος και εμφανίζεται σε μεγάλη ηλικία
β) το ουλώδες εντρόπιο με συνηθέστερα αίτια τα χημικά εγκαύματα, το τράχωμα και κάποιες οφθαλμικές φλεγμονές
γ) το συγγενές εντρόπιο που εμφανίζεται εκ γενετής και είναι πολύ σπάνιο και
δ) το οξύ σπαστικό εντρόπιο που οφείλεται σε σπασμό του σφιγκτήρα μυός του βλεφάρου ιδιοπαθώς ή λόγω ερεθισμού του οφθαλμού.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση του εντροπίου, εφόσον δεν υποχωρήσει αυτόματα, μπορεί να είναι συντηρητική (δηλ. παροδική έλξη του βλεφάρου με λευκοπλάστη, εφυγραντικές αλοιφές ή αποτρίχωση) αλλά συνήθως είναι χειρουργική. Αυτός είναι και ο ριζικός τρόπος αντιμετώπισης και σκοπό έχει την αλλαγή της θέσης του βλεφάρου ώστε να απομακρυνθούν οι βλεφαρίδες από τον κερατοειδή. Υπάρχουν χειρουργικές τεχνικές ανάλογα με τον τύπο και την βαρύτητα της πάθησης.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.