ποτε να ζυγιστω | σταδια υπνου | πληγη στη μυτη | παρωνυχία θεραπεια | καρκινος στο κολον

Τα δάκρυα στεγνώνουν. Η ραδιενέργεια όχι.


Οι τελευταίες ελπίδες των συγγενών των θυμάτων, μα και όλου του κόσμου, χάθηκαν στα κύματα της θάλασσας του Μπάρεντσ, όταν οι νορβηγοί δύτες κατόρθωσαν να ανοίξουν τελικά την πίσω έξοδο διαφυγής του ρωσικού υποβρυχίου Κούρσκ, και το βρήκαν πλημμυρισμένο από νερά και χωρίς επιζώντες. Τα δακρυσμένα μάτια των συγγενών θα στεγνώσουν, αλλά μαζί με τον πόνο στην ψυχή τους, θα παραμείνει στο βυθό ο εφιάλτης της ραδιενέργειας, μνημείο παράνοιας του ανθρώπινου πολιτισμού.

Ανέλκυση: Η μόνη λύση

Μέχρι αυτή την στιγμή οι μετρήσεις του Νορβηγικού Κέντρου Προστασίας από την ραδιενέργεια δείχνουν ότι δεν υπάρχει διαρροή. Κανένας όμως δεν γνωρίζει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πυρηνικός αντιδραστήρας του υποβρυχίου. Σύμφωνα με ανακοινώσεις των επιστημόνων, το σημαντικότερο στοιχείο που καθορίζει τις επόμενες εξελίξεις έιναι αν έκλεισε το πλήρωμα με την σωστή διαδικασία τον αντιδραστήρα

Υπάρχουν φόβοι για ανεξέλεγκτες αλυσιδωτές αντιδράσεις, αν η θερμοκρασία των καυσίμων φθάσει και ξεπεράσει τους 1.800 βαθμούς, με αποτέλεσμα το μηχανοστάσιο του υποβρυχίου να λιώσει και να απελευθερωθούν τετηγμένα καύσιμα κεσίου, ουρανίου και πλουτωνίου. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες των υποβρυχίων χρησιμοποιούν καύσιμα με πολύ μεγάλη πυκνότητα ουρανίου, γύρω στο 30%, δεκαπλάσια από ότι χρησιμοποιείται στους κλασσικούς αντιδραστήρες.

Οι κίνδυνοι της μόλυνσης από ραδιενέργεια αποκτούν μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογιστούμε ότι οσ συγκεκριμένος πυρηνικός τάφος βρίσκεται σε μία από τις πλουσιότερες σε αλιεύματα περιοχές του κόσμου, από όπου μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου εξάγονται στην Ευρώπη.

Η ανέλκυση του υποβρυχίου είναι ο μόνος τρόπος για την αποφυγή της μόλυνσης αλλά και για να θαφτούν σαν ήρωες τα μέλη του πληρώματος, μια και είναι αρκετά πια τα μνημεία της ανθρώπινης παράνοιας και δεν χρειάζεται άλλο στον βυθό του Μπάρεντσ.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.