Διαψεύδει ο υπουργός Υγείας περί ανάθεσης στην Task Force. Βαρνάβας: “γιατί τα πεντοχίλιαρα…”

Πηγή: Υπουργείο Υγείας – συνέντευξη τύπου

Ο υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σε σχετική συνέντευξη τύπου, διέψευσε τα δημοσιεύματα που αναφέρουν οτι το Υπουργείο έχει ήδη επιλέξει την Task Force για την υλοποίηση των αλλαγών στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ), καθώς και το γεγονός οτι έχουν ήδη εγκριθεί 4,5 εκατομμύρια ευρώ για το σχετικό έργο.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Σήμερα διάβασα ένα δημοσίευμα στην έγκριτη Ελευθεροτυπία, ότι δώσαμε 4,5 εκατομμύρια ευρώ στην Task Force. Ξέρετε, εγώ αντιλαμβάνομαι την ανάγκη των δημοσιογράφων να βγάζουν θέματα και ειδήσεις και το σέβομαι πάρα πολύ αυτό. Νομίζω όμως ότι θα πρέπει όλοι μας να είμαστε πιο προσεκτικοί. Είναι απολύτως προφανές ότι το έγγραφο το οποίο παρουσιάστηκε, το έγγραφο με ημερομηνία 11/10/2013, είναι η απόφαση ένταξης της σχετικής πράξης στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, που αν προχωρήσει, θα προχωρήσει με ανοιχτό δημόσιο διεθνή διαγωνισμό. Δεν έχει καμία σχέση η Task Force με αυτό το πρόγραμμα, απολύτως καμία σχέση. Και το κυριότερο: είναι πολύ άκομψο να πρέπει να εξηγώ σε ξένους προσκεκλημένους της χώρας μας οι οποίοι είναι εδώ για να μας βοηθήσουν επειδή εμείς το ζητήσαμε γιατί πρέπει να τους εμπλέξουμε στους εσωτερικούς μας καυγάδες. Λοιπόν, αυτά τα λεφτά εάν και εφόσον το πρόγραμμα προχωρήσει, είναι ένα πρόγραμμα πάρα πολύ παλαιό να ξέρετε, πρωτοξεκίνησε από το ’08, έγινε διαγωνισμός δυο-τρεις φορές και δεν έχει ευοδωθεί. Λοιπόν, εις πάσαν περίπτωσιν η ιδέα ότι πήραμε 4.500.000 από το ΕΣΠΑ και τα δώσαμε στην Task Force, είναι απολύτως ψευδής. Δημιουργεί μια πολύ αρνητική εικόνα στον ελληνικό λαό ενώ δεν χρειάζεται. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω κάτι: επειδή η απόφαση είναι προχθεσινή, της Παρασκευής όπως είπατε στην ημερομηνία. Γιατί η απόφαση αυτή που ουσιαστικά δίνει στο υγεία εν δράσει που είναι η Task Force 4.500.000 αναφέρεται λεπτομερώς ακριβώς στο σχέδιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για το πώς θα γίνουν συμβάσεις με τους ιδιώτες στα κέντρα υγείας και στις περιφέρειες, πως θα γίνει η υπόθεση με τον οικογενειακό γιατρό. Αυτό είναι ψευδές ή σχετίζεται, είναι παλιά υπόθεση του ’08; Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Όχι, όχι, πάμε με τη σειρά. Πρώτα από όλα δεν δίνεται στην Task Force, επαναλαμβάνω. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το υγεία εν δράσει, τι είναι; Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Το Health in Action το οποίο ρωτάτε είναι το πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει με την Task Force να φτιάξουμε στην Ελλάδα και είναι αυτό για το οποίο έχουμε καλέσει να έρθουν να μας πουν πως θα το κάνουμε. Τώρα, στα πλαίσια του πως θα κάνουμε τη μεταρρύθμιση στην υγεία, χρειαζόμαστε την παροχή διαφόρων συμβουλευτικών υπηρεσιών, εμείς το Υπουργείο Υγείας δηλαδή όχι η Task Force. Αυτό, λοιπόν, το πρόγραμμα εάν και εφόσον βρεθεί πλειοδότης γιατί έχει ξαναγίνει σας λέω στο παρελθόν και δεν βρέθηκε, δεν είναι καινούργιο, εμείς θα το αξιοποιήσουμε για να εφαρμόσουμε αυτά που συμφωνούμε με την Task Force ή με όποιον άλλον συμφωνήσουμε στο διάλογο. Δηλαδή θα λέμε εμείς, θέλω να κάνω αυτό και θα φέρνουμε τώρα αυτούς τους συμβούλους, τους όποιους άλλους προβλέπει το πρόγραμμα και θα λέμε, όχι της Task Force, της αγοράς. Διεθνής δημόσιος διαγωνισμός.

Από την άλλη πλευρά η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) τοποθετείται με μια σκληρή ανακοίνωση:

Είναι κέρβερος κ. Γεωργιάδης όταν πρόκειται για δαπάνες που αφορούν στην υγεία των πολιτών. Όταν όμως πρόκειται για τις αμοιβές των επιτελών και των εγχώριων υποτελών της τρόικας τότε το υπουργείο Υγείας θυμίζει νυχτομάγαζο σε εποχή χλιδής, τότε που τα πεντοχίλιαρα χρησίμευαν και ως… πετσετάκια. Είναι εξωφρενικό να αμείβεται με 4,5 εκατ. ευρώ η μελέτη που θα διαλύσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και η οποία παραχωρείται κατευθείαν στην Task Force. Είναι προκλητικό να μιλά για διάλογο και να ζητά απαντήσεις από τους ιατρικούς φορείς ο υπουργός Υγείας όταν όχι μόνον έχει προαποφασίσει τι θα πράξει, αλλά έχει αποφασίσει και πώς θα το πράξει, καθιστώντας τον οποιονδήποτε διάλογο προσχηματικό. Δε χρειάζεται να απαντήσουμε εμείς στον κ. Γεωργιάδη. Ήδη του απαντούν οι πολίτες που υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία κάθε φορά που χρειάζονται υπηρεσίες υγείας, του απαντούν οι βαριά ασθενείς που χάνουν τη ζωή τους επειδή δε βρίσκουν ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση