δικεφαλος μυς | ωλενιος καμπρηρας του καρπου | καταγμα μυτης

Γιατροί ΕΟΠΥΥ για γενόσημα: "πάρτυ" ναι, αλλά για ποιούς;Πηγή: Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ)

Μετά από δημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τύπου σχετικά με τις τιμές των γενόσημων σε Ελλάδα και Σουηδία έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Την στιγμή που το Υπ. Υγειάς δίνει των υπέρ πάντων αγώνα για να αυξηθεί η χρήση των γενοσήμων φαρμάκων, απίστευτες αποκλείσεις παρατηρούνται μεταξύ των τιμών των φαρμάκων αυτών στην Ελλάδα και την Σουηδία!

Μια απλή σύγκριση των τιμών των φαρμάκων αναδεικνύει σκανδαλώδεις διαφορές τιμών, διαφορές που θα πρέπει οι αρμόδιοι να εξηγήσουν τόσο στους ασφαλισμένους όσο και στους ιατρούς που παραμένουν απλήρωτοι, κατηγορούνται για τακτικές υπερσυνταγογράφησης και καθημερινά "κουρεύονται" οι πενιχρές πλέον αποδοχές τους!

Πιο συγκεκριμένα αναφέρουμε, ενδεικτικά, ορισμένα φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας:

Ομεπραζόλη 565% πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.

Σιμβαστατίνη είναι 880% πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.

Ατορβαστατίνη είναι 823% πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.

Φιναστερίδη είναι 385% πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.

Ρισπεριδόνη είναι 194% πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.

Σιταλοπράμη είναι 483% πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.

Ενδιαφέρεται πραγματικά το Υπ. Υγείας να μειώσει την φαρμακευτική δαπάνη και να αυξήσει το ποσοστό χρήσης των γενόσημων στο 60%;

Αν πραγματικά ενδιαφέρεται τότε η λύση είναι προφανής, ΑΜΕΣΗ μείωση των τιμών προκειμένου να αυξηθεί η διείσδυση ! Είναι απαράδεκτο η χρήση τους στην Σουηδία να είναι 50% με βάση τον όγκο και μόλις 15% με βάση την αξία πωλήσεων, την ίδια περίοδο αντίστοιχα στην Ελλάδα είναι μόλις 25% με βάση τον όγκο με ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό (18%) με βάση την αξία πωλήσεων ! Αυτό, αν μη τι άλλο, είναι ένα πραγματικό "πάρτι"!

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας:

1. Να μειώσει δραστικά τις τιμές των γενόσημων.

2. Να δώσει σοβαρά κίνητρα στους ιατρούς προκειμένου να αυξήσουν την συνταγογράφηση γενοσήμων με την χρήση εμπορικής ονομασίας.

3. Επιβολή κανόνων ελεύθερου ανταγωνισμού σε όλο το φάσμα της εμπορίας και διακίνησης φαρμάκων. Προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη τα γενόσημα για την ίδια δραστική ουσία να έχουν περίπου την ίδια τιμή, θέμα με το οποίο θα έπρεπε ίσως να ασχοληθεί η επιτροπή ανταγωνισμού.

4. Να εφαρμόσει άμεσα τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.