μαυρα κοπρανα | ψωρα σκυλου | εμβολιο ιλαρας και πυρετος | τενοντιτιδα θεραπεια | καρκίνος πάγκρεας συμπτώματα

ΣΠΟΝΔΥΛΟΛΙΣΘΗΣΗ


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι η μετατόπιση, η ολίσθηση του σώματος του σπονδύλου μαζί με τμήμα του τόξου προς τα εμπρός επί του υποκείμενου σπονδύλου.

Γενικά

Ο σπόνδυλος που ολισθαίνει συμπαρασύρει ολόκληρη την υπερκείμενη μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Υπάρχουν τρεις βασικές μορφές σπονδυλολίσθησης:
Α) Η δυσπλαστική όπου η πρωτοπαθής βλάβη είναι συγγενής και συνήθως συνυπάρχει δυστυχώς ράχη του πέμπτου οσφυϊκού σπονδύλου και του ιερού
Β) Η ισθμική: όπου η πρωτοπαθής βλάβη αφορά τον ισθμό του σπονδύλου ο οποίος είναι μειονεκτικός από πλευράς κατασκευής, με αποτέλεσμα να υφίσταται επανειλημμένα μικροκατάγματα εκ κοπώσεως και
Γ) Η εκφυλιστική: όπου αφορά κυρίως άτομα 40-50 ετών και οφείλεται σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις των σπονδυλικών διαρθρώσεων και των μεσοσπονδύλιων δίσκων

Διάγνωση

Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εικόνα και τον ακτινολογικό έλεγχο της σπονδυλικής στήλης σε όρθια στάση.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι ανάλογη της βαρύτητας της πάθησης και μπορεί να είναι συντηρητική (δηλαδή κλινοστατισμός, χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, αποφυγή κόπωσης, ασκήσεις κοιλιακών μυών κλπ.) ή χειρουργική όταν η ολίσθηση είναι μεγάλη και δημιουργούνται νευρολογικές διαταραχές.

Η πρόγνωση εξαρτάται από την μορφή της σπονδυλολίσθησης, από διάφορες ακτινολογικές μετρήσεις (πχ. ποσοστό ολίσθησης, γωνία ολίσθησης κλπ.), από την ηλικία, το φύλο κλπ.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.