φθοριωση ειναι καλη για τα παιδια | συμπτώματα ακροαστικών | ΜΙΤΟΞΑΝΔΡΟΝ | καρκινος παγκρεατος

ΚΗΛΗ ΜΕΣΟΣΠΟΝΔΥΛΙΟΥ ΔΙΣΚΟΥ


Γενικά

Αποτελεί την πιο συχνή αιτία οσφυαλγίας σε νέους και μέσης ηλικίας ενήλικες. Η πάθηση προκαλείται από τη μετατόπιση και προβολή του πηκτοειδή πυρήνα του μεσοσπονδύλιου δίσκου προς τα πίσω ή οπισθοπλάγια μ' αποτέλεσμα να πιέζονται ο νωτιαίος μυελός ή οι ρίζες των νωτιαίων νεύρων.

Κλινική εικόνα

Ο ασθενής αναφέρει συνήθως απότομο, διαξιφιστικό πόνο στη μέση που μπορεί να συνοδεύεται ή όχι από ισχιαλγία. Συνήθως η έναρξη του πόνου γίνεται κατά η αμέσως μετά από έντονη προσπάθεια για άρση βάρους ή ιδιαίτερη καταπόνηση.
Μερικές φορές όμως ο πόνος είναι δυνατό να εμφανιστεί με μια απλή στροφή ή κάμψη της σπονδυλικής στήλης. Ο πάσχων εμφανίζει συχνά μια κλίση του κορμού προς τα εμπρός ή προς τα πλάγια στη προσπάθειά του να απομακρύνει τη ρίζα του νεύρου από το δίσκο που την πιέζει. Οι κινήσεις της σπονδυλικής στήλης είναι περιορισμένες και υπάρχει ευαισθησία στη πίεση αμέσως μετά από τις ακανθώδεις αποφύσεις.

Πάντα πρέπει να γίνεται νευρολογική εξέταση (έλεγχος κινητικότητας, αισθητικότητας και αντανακλαστικών).

Διάγνωση

Η διάγνωση βασίζεται στη κλινική εικόνα, τον ακτινολογικό έλεγχο, την αξονική τομογραφία ιδίως σε συνδυασμό με μυελογραφία και ιδίως την μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία

Η θεραπεία είναι κυρίως συντηρητική και συνίσταται σε κατάκλιση στη θέση της μέγιστης ανακούφισης και χορήγηση αντιφλεγμονωδών και μυοχαλαρωτικών φαρμάκων.

Χειρουργική θεραπεία εφαρμόζεται στο 10% περίπου των αρρώστων με δισκοκήλη με τις ακόλουθες ενδείξεις:
1) έντονες κινητικές διαταραχές όπως π.χ. πτώση άκρου ποδός
2) άρρωστοι με επανειλημμένες υποτροπές και συντηρητική θεραπεία που εφαρμόστηκε συστηματικά και δεν απέδωσε
3) Ιππουριδική συνδρομή με αισθητικοκινητικές διαταραχές και ορθοκυστικές ανωμαλίες λόγω κεντρικής μαζική πρόπτωσης του δίσκου.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.