χλαμυδια και εγκυμοσυνη | μικροβιο στην καρδια απο ιωση | Μηνισκος | τιμη υπερηχου καρδιας

ΚΑΚΩΣΕΙΣ ΣΤΡΟΦΙΚΟΥ ΠΕΤΑΛΟΥ ΩΜΟΥ


Γενικά

Οι κακώσεις αυτές συνήθως συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας 50 έως 60 χρόνων ύστερα από απότομη κίνηση ή άρση βάρους. Η ρήξη οφείλεται σε εκφύλιση από ανεπαρκή τοπική κυκλοφορία του τενόντιου πετάλου του ώμου (κυρίως του υπερακανθίου).

Κλινική εικόνα

Υπάρχει πόνος στη περιοχή του ώμου και δυσκολία στην απαγωγή του βραχίονα (η απαγωγή δεν ξεπερνά τις 45° επειδή λείπει η σταθεροποιητική δράση από τον υπερακάνθιο μυ). Κατά την εξέταση υπάρχει τοπική ευαισθησία του ώμου. Ο πόνος υποχωρεί μετά από λίγες μέρες, όμως η ενεργητική απαγωγή εξακολουθεί να παραμένει αδύνατη στην ολική ρήξη του στροφικού πετάλου.

Διαφορική διάγνωση

Η διαφορική διάγνωση μερικής και ολικής ρήξης μπορεί να γίνει με έγχυση τοπικού αναισθητικού στο σημείο της μεγαλύτερης τοπικής ευαισθησίας, μπορεί να γίνει με αρθρογράφημα ή συνηθέστερα με μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία

Σε περίπτωση μερικής ρήξης, η θεραπεία είναι συντηρητική. Τοποθετούμε το μέλος σε τρίγωνη ανάρτηση, δίνουμε παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη ενώ αργότερα αρχίζει φυσικοθεραπεία. Αν η ρήξη είναι τέλεια και πρόκειται για άρρωστο άνω των 70 ετών, συνήθως αποφεύγουμε την εγχείρηση, διότι με την πάροδο του χρόνου η ικανότητα απαγωγής αποκαθίσταται σε σημαντικό βαθμό ιδιαίτερα όταν η ρήξη είναι περιορισμένη. Εξάλλου ο ασθενής κατορθώνει με τη χρησιμοποίηση άλλων μυών και με διάφορα «τρυκ» να κάνει απαγωγή του μέλους. Βέβαια σε μαζικές ρήξεις η αδυναμία απαγωγής παραμένει. Σε νεότερα ή πιο δραστήρια άτομα η εγχείρηση είναι απαραίτητη και γίνεται συρραφή του μυοτενοντίου πετάλου.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.