Υποσπαδίας

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Είναι μία συγγενής ανωμαλία κατά την οποία το στόμιο της ουρήθρας δε βρίσκεται στην κορυφή της βαλάνου, αλλά σε κάποιο σημείο κατά μήκος της μέσης γραμμής μεταξύ κορυφής της βαλάνου και περινέου.

Τύποι

– Βαλανικός
1. Υποσπαδίας σκαφοειδούς βόθρου
2. Υποσπαδίας της βαλάνου, όπου η ουρήθρα καταλήγει στην βαλανοποσθική αύλακα

– Πεϊκός
1. Πρόσθιος
2. Μέσος
3. Οπίσθιος ή οσχεοπεϊκός

– Οσχεϊκός

– Περινεϊκός

Συνυπάρχουσες ανωμαλίες

Μαζί με την υποσπαδία μπορεί να συνυπάρχουν στένωση του στομίου της ουρήθρας (κυρίως στο βαλανικό ή στον πρόσθιο πεϊκό υποσπαδία), μεμβρανώδης ουρήθρα, γωνιώδης καμπύλη πέους (λόγω ινώδους χορδής, που εμποδίζει το πέος να ευθυάζεται κατά τη στύση), στροφή του πέους (σε σχέση με τον επιμήκη άξονα), ανωμαλίες των έσω γεννητικών οργάνων.

Παθοφυσιολογία

Τα προβλήματα που προκύπτουν από τον υποσπαδία είναι μη φυσιολογική κατεύθυνση των ούρων, δυσκολίες στη συνουσία, η αδυναμία συνουσίας.

Θεραπεία – Αποτελέσματα

Είναι πάντα χειρουργική και ποικίλλει ανάλογα με το είδος του υποσταδία. Η πλέον συνιστώμενη ηλικία επέμβασης είναι μετά τον πρώτο χρόνο ζωής 1 1/2 έτος ιδανικά) και σαφώς πριν το σχολείο. Τα αποτελέσματα είναι γενικά ικανοποιητικά τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά.

Επιπλοκές

Οι πιο συνηθισμένες επιπλοκές είναι η δημιουργία συριγγίου, η υποτροπή του υποσπαδία, η στένωση της ουρήθρας, ο σχηματισμός λιθίασης εντός της νέας ουρήθρας.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση