Συστροφή όρχεως

Σύντομη περιγραφή – ορισμός

Είναι η περιστροφή του όρχι γύρω από τον άξονά του, που έχει σαν αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της αιματικής παροχής και φλεβικής αποχέτευσης και τελικά τη νέκρωση του όρχι.

Συχνότητα

Είναι συχνή κυρίως σε αγόρια 13-16 ετών. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι τραύμα – άσκηση αλλά και αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης στον ορό κατά την απότομη αύξηση του όρχη στην εφηβεία.

Κλινική εικόνα

Παρουσιάζεται αιφνίδιος πόνος στον όρχι, το υπογάστριο ή τη βουβωνική χώρα, ναυτία ή έμετος. Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα από το ουροποιητικό. Αλλες φορές ο πόνος είναι πιο ήπιος, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση.

Διάγνωση

Στην φυσική εξέταση διαπιστώνεται έντονη ευαισθησία, εκτός αν ο όρχις έχει ήδη νεκρωθεί. Το ημιόσχεο είναι ερυθρό οιδηματώδες, ο όρχις ψηλαφάται ψηλά στο ημιόσχεο, το αντανακλαστικό του κρεμαστήρα είναι κατηργημένο. Επίσης βοηθούν το Doppler U/S.

Αντιμετώπιση

Είναι η όσο το δυνατό πιο γρήγορη επέμβαση. Ο όρχις ξεστρίβεται και η κυκλοφορία αποκαθίσταται. Αν ο όρχις έχει νεκρωθεί αφαιρείται. Ταυτόχρονα με τομή στο υγιές ημιόσχεο διασφαλίζουμε τον υγιή όρχι με ραφές (ορχεοπηξία) για να μην έχει πιθανότητα να πάθει ποτέ συστροφή.

Οταν δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι για τη βιωσιμότητα το όρχι, καλό είναι να μην τον αφήνουμε, γιατί έτσι αναπτύσσονται στον οργανισμό αντιορχικά αντισώματα έναντι και του υγιούς όρχεως.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση