ασθενειες γατας | ιερο οστουν πονος | να παρω βιταμινες | στρεπτόκοκκος εγκυμοσυνη | εκτακτεσ συστολεσ

Συστροφή όρχεως


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Είναι η περιστροφή του όρχι γύρω από τον άξονά του, που έχει σαν αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της αιματικής παροχής και φλεβικής αποχέτευσης και τελικά τη νέκρωση του όρχι.

Συχνότητα

Είναι συχνή κυρίως σε αγόρια 13-16 ετών. Προδιαθεσικοί παράγοντες είναι τραύμα - άσκηση αλλά και αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης στον ορό κατά την απότομη αύξηση του όρχη στην εφηβεία.

Κλινική εικόνα

Παρουσιάζεται αιφνίδιος πόνος στον όρχι, το υπογάστριο ή τη βουβωνική χώρα, ναυτία ή έμετος. Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα από το ουροποιητικό. Αλλες φορές ο πόνος είναι πιο ήπιος, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η διάγνωση.

Διάγνωση

Στην φυσική εξέταση διαπιστώνεται έντονη ευαισθησία, εκτός αν ο όρχις έχει ήδη νεκρωθεί. Το ημιόσχεο είναι ερυθρό οιδηματώδες, ο όρχις ψηλαφάται ψηλά στο ημιόσχεο, το αντανακλαστικό του κρεμαστήρα είναι κατηργημένο. Επίσης βοηθούν το Doppler U/S.

Αντιμετώπιση

Είναι η όσο το δυνατό πιο γρήγορη επέμβαση. Ο όρχις ξεστρίβεται και η κυκλοφορία αποκαθίσταται. Αν ο όρχις έχει νεκρωθεί αφαιρείται. Ταυτόχρονα με τομή στο υγιές ημιόσχεο διασφαλίζουμε τον υγιή όρχι με ραφές (ορχεοπηξία) για να μην έχει πιθανότητα να πάθει ποτέ συστροφή.

Οταν δεν είμαστε απόλυτα σίγουροι για τη βιωσιμότητα το όρχι, καλό είναι να μην τον αφήνουμε, γιατί έτσι αναπτύσσονται στον οργανισμό αντιορχικά αντισώματα έναντι και του υγιούς όρχεως.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.