Γρομπαλακι στα μικρά χειλη | ηπατιτιδα σκυλου | κερατιτιδα συμπτωματα | ΟΜΟΡΦΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Μετεγχειρητική κοιλιοκήλη


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Μετεγχειρητική κοιλιοκήλη ονομάζεται η κήλη που δημιουργείται στο κοιλιακό τοίχωμα, μετά από κάποια επέμβαση στην κοιλιά, στο σημείο της τομής.

Αιτιολογία

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες, που συμβάλλουν στη δημιουργία κοιλιοκήλης. Αν συνυπάρχουν πάνω από ένας, η πιθανότητα αυξάνεται κατά πολύ. Αυτοί είναι
- Κακή τεχνική κατά το χειρουργείο
- Διαπύηση (μόλυνση) του τραύματος, μετά την εγχείρηση
- Ηλικία. Οσο πιο μεγάλη είναι η ηλικία, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες για εμφάνιση κοιλιοκήλης.
- Καχεξία (νόσοι, όπως κίρρωση, καρκίνος κα. Εμποδίζουν την καλή επούλωση του τραύματος)
- Παχυσαρκία
- Τύπος της τομής (θέση της τομής: λοξή, εγκάρσια, στη μέση γραμμή κλπ)
- Καπνιστές με χρόνιο βήχα, καθώς και ασθενείς που παρσουσιάζουν επιπλοκές από το αναπνευστικό αμέσως μετά την εγχείρηση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κοιλιοκήλη.
- Η τοποθέτηση παροχετευτικών σωλήνων ή και στομίων διαμέσου των εγχειρητικών τομών
- Λάθος επιλογή ραμμάτων
- Κακή προεγχειρητική και μετεγχειρητική διατροφή
- Σήψη

Θεραπεία

Οι μετεγχειρητικές κήλες, πρέπει να διορθώνονται το συντομότερο, γιατί εκτός από το αισθητικό πρόβλημα, μπορεί να προκαλέσουν πόνο ή και εντερική απόφραξη (σε περίπτωση που εγκλωβιστούν έλικες ενέρου σ΄αυτές). Πολλοί ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο για νέα εγχείρηση, καθώς και άλλοι που είναι απρόθυμοι, χρησιμοποιούν κάποια ελαστική ζώνη, για να αντιμετεωπίζουν τα συμπτώματα. Αν η μετεγχειρητική κοιλιοκήλη είναι πολύ μεγάλη μπορεί και να μη χειρουργηθεί, αφού βέβαια δεν προκαλεί συμπτώματα και η πιθανότητα περίσφιξης είναι αμελητέα.
Οσον αφορά τη χειρουργική τεχνική, με απλά λόγια, οι μικρές κήλες αντιμετωπίζονται χωρίς δυσκολία, ενώ οι μεγάλες για να αντιμετωπισθούν χρειάζονται τη βοήθεια κάποιου συνθετικού πλέγματος. Η τεχνική βασίζεται στη συμπλησίαση των απονευρώσεων, εκεί όπου υπάρχει το χάσμα (ευένδοτο σημείο) και συρραγή τους με ράμματα σε ένα ή δύο στρώματα. Η υποτροπή της κοιλιοκήλης εξαρτάται από το μέγεθός της και κυμαίνεται από 5% έως 25% στις μεγάλες, που κλείνουν με πολύ τάση (πίεση).

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.