ΟΙΣΟΦΑΓΙΤΙΔΑ ΓΑΤΑ | aponevrwsi se mikra pedia | τι είναι η απονευρωση | σκολικοιδειτιδα

Από τα 20 ο προληπτικός έλεγχος για την καρδιά



Αναγνωρίζοντας το ό,τι τα περισσότερα καρδιαγγειακά νοσήματα μπορούν να προληφθούν, η Αμερικανική Ενωση Καρδιολογίας (American Heart Association AHA), εξέδωσε νέες οδηγίες με τις οποίες συμβουλεύουν τους γιατρούς να εκτιμούν τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο ακόμα και από την ηλικία των 20 ετών.

Μετά την ηλικία των 40 ετών, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων, θα πρέπει να εκτιμάται από το γιατρό, τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια, ενώ αυτό θα πρέπει να γίνεται και για άτομα νεότερης ηλικίας που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, π.χ. καπνιστές.

Οι νέες οδηγίες δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην εκτίμηση του κίνδυνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων για κάθε άτομο, καθώς και τη λήψη μέτρων για τη μείωση του κινδύνου αυτού.

Οι νέες οδηγίες είναι συμπληρωματικές στις οδηγίες που εξέδωσε το περασμένο έτος η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία για τα άτομα που έχουν ήδη αναπτύξει κάποια καρδιαγγειακή νόσο. Οι ανανεωμένες οδηγίες δημοσιεύονται στην online έκδοση του τελευταίου τεύχους του επιστημονικού περιοδικού της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας, Circulation.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής αποτελεί το ακρογωνιαίο λίθο για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ο υγιεινός τρόπος ζωής περιλαμβάνει αποφυγή του καπνίσματος, καθώς και του παθητικού καπνίσματος, υγιεινή διατροφή, διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους και ημίωρη σωματική άσκηση, τις περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, αν όχι καθημερινά.

Παράλληλα συστήνεται η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε επίπεδα χαμηλότερα από 140/90mm Hg για υγιή άτομα και ακόμα χαμηλότερη για άτομα με προβλήματα υγείας όπως διαβήτη, καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια.

Για τα άτομα που δεν έχουν περισσότερο από ένα παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων, οι επιστήμονες προτείνουν τα επίπεδα της κακής (LDL) χοληστερόλης να μην ξεπερνούν τα 160mg/dL, ενώ άτομα με περισσότερο από ένα παράγοντα κινδύνου, τα επίπεδα της LDL πρέπει να είναι ακόμα χαμηλότερα.

Οσον αφορά στη λήψη ασπιρίνης για προληπτικούς λόγους, οι επιστήμονες συμβουλεύουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων την ημερήσια λήψη 75-160 mg ασπιρίνης. Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ασπιρίνη υπερκαλύπτουν τον κίνδυνο από τις παρενέργειες της ασπιρίνης, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.