Αποτελεσματικότερη θεραπεία για το γλαύκωμα

Ενα νέο σκεύασμα για τη θεραπεία του γλαυκώματος κυκλοφόρησε πρόσφατα σ’ όλη την Ευρώπη και πήρε έγκριση και στην Ελλάδα. Πρόκειται για το XALACOM (λατανoπρόστη και τιμoλόλη), ένα κολλύριο για τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης σε άτομα με γλαύκωμα ανοικτής γωνίας (ΓΑΓ) ή οφθαλμική υπερτονία (ΟΥ).

Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων, που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Αποτελεί τη δεύτερη αιτία τύφλωσης, ενώ οι πάσχοντες υπολογίζονται παγκοσμίως σε 66,8 εκατομμύρια.

Ένα κοινό χαρακτηριστικό του γλαυκώματος είναι η υψηλή πίεση στο εσωτερικό του οφθαλμού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των νεύρων που βρίσκονται στο οπίσθιο μέρος του βολβού και σε απώλεια όρασης.

Το XALACOM περιέχει δύο ενεργά συστατικά με συμπληρωματικούς μηχανισμούς δράσης. Η λατανοπρόστη αυξάνει την αποχέτευση του υδατοειδούς υγρού μέσα στον οφθαλμό, μειώνοντας την πίεση, ενώ η τιμολόλη μειώνει την παραγωγή του υδατοειδούς υγρού. Kαι οι δύο αυτοί μηχανισμοί συμβάλλουν στη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

Έχει αποδειχθεί ότι το XALACOM μειώνει την ενδοφθάλμια πίεση περισσότερο από ότι τα συστατικά που το αποτελούν όταν χρησιμοποιούνται χωριστά. Επίσης, η δόση της μιας σταγόνας (εφ’ άπαξ ημερησίως), σημαίνει ότι το XALACOM καταργεί και το ενδεχόμενο έκπλυσης που παρατηρείται συχνά όταν χρησιμοποιούνται δύο διαφορετικές σταγόνες σε μικρό διάστημα η μία από την άλλη.

Μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε από τη Διεθνή Ένωση για το Γλαύκωμα (ΙGA) πραγματοποιήθηκε από 250 γιατρούς σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες έδειξε μία δυσκολία των ασθενών να συμμορφωθούν σε προηγούμενες θεραπείες λόγω της πολυπλοκότητας τους, με αποτέλεσμα την μειωμένη αποτελεσματικότητα τους. Το νέο σκεύασμα έρχεται να δώσει λύση και σε αυτό το πρόβλημα, καθώς η λήψη του είναι απλή και δεν δυσκολεύει τους ασθενείς.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση