Προβληματίζει η αύξηση των τοξικοεξαρτημένων

Η δραματική αύξηση των χρηστών, των τοξικοεξαρτημένων, αλλά και των θανάτων από ναρκωτικά σηματοδοτούν την έκταση του προβλήματος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνασπισμού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών . Ο ΣΥΝ πιστεύει ότι οι χρήστες ναρκωτικών δεν πρέπει να ανήκουν στην αρμοδιότητα της αστυνομίας, των δικαστηρίων και των φυλακών, αλλά κοινωνικών υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας. Εδώ και χρόνια εφαρμόζεται σκληρή πολιτική και ισοπεδωτική για όλες τις ουσίες γενικευμένης ποινικοποίησης και καταστολής. Αυτή η πολιτική απέτυχε πλήρως.

Στην Ελλάδα σήμερα έχουμε:

– Περίπου 200 νεκρούς νέους ανθρώπους το χρόνο.
– Σχεδόν 100.000 νέους μπλεγμένους στο κύκλωμα της χρήσης με συνεχή επέκταση ιδιαίτερα στον ευαίσθητο χώρο των μαθητών.
– Σχεδόν το 50% των κρατουμένων στον Κορυδαλλό αφορά χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Το Tμήμα του ΣΥΝ για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών προτείνει:

– Θεραπευτικό πλουραλισμό.
– Ενίσχυση των θεραπευτικών κοινοτήτων ΚΕΘΕΑ-18 ΑΝΩ.
– Επέκταση των προγραμμάτων μεθαδόνης (ΟΚΑΝΑ) σε όλους τους νομούς της χώρας. .
– ’μεσος διαχωρισμός των σκληρών και μαλακών ναρκωτικών. ’μεσος διαχωρισμός της τιμωρίας του εμπόρου από τον χρήστη.
– Αυστηρή τιμωρία των εμπόρων ναρκωτικών.
– Δέσμη μέτρων για τη νεολαία που να προστατεύει τους νέους από τα κοινωνικά αίτια που τους οδηγούν στα ναρκωτικά.
– Δημιουργία υποδομών στήριξης και θεραπείας των τοξικομανών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Ελεγχόμενη χορήγηση ουσιών σε χρήστες που δεν έχουν δυνατότητα να επιλέξουν άλλα μέσα θεραπείας.
– Ενίσχυση των προγραμμάτων ενημέρωσης και πρόληψης ενταγμένα μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία..
– Θεσμοθέτηση πολιτικών θετικών διακρίσεων πρόσληψης στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
– Ενίσχυση των υπηρεσιών δουλειάς στο δρόμο ..
– Ένταξη στην ελληνική αστυνομία κοινωνικών επαγγελμάτων (κοινωνιολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι) που θα αντιμετωπίσουν το χρήστη με κοινωνικές πολιτικές και όχι με βία.
– ’μεσα προγράμματα πρόληψης και στήριξης των φαντάρων.
– Αποποινικοποίηση του χρήστη και εξασφάλιση των δικαιωμάτων του, όπως απαιτεί μια ευνομούμενη κοινωνία.

Το τμήμα του ΣΥΝ για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, η Nεολαία ΣΥΝ και η Π.Κ. Ν. Σμύρνης, διοργανώνουν στην κεντρική πλατεία του δήμου εκδήλωση συζήτηση με θέμα: ‘Ναρκωτικά Ώρα Μηδέν’ την Τετάρτη 26 Ιουνίου. Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, με βασικούς ομιλητές τους Γαβριήλ Σακελλαρίδη, εκπρόσωπο Νεολαίας ΣΥΝ, Θόδωρο Μαργαρίτη, από το τμήμα του ΣΥΝ για την αντιμετώπιση των Ναρκωτικών και εκπρόσωπο του ΚΕΘΕΑ.

Στην παγκόσμια μέρα κατά των ναρκωτικών αναφέρθηκε και το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ, το οποίο ανακοίνωσε τα παρακάτω:

Σε παγκόσμια κλίμακα τεράστια οικονομικά- πολιτικά συμφέροντα, προάγουν την εξάπλωση της μάστιγας των ναρκωτικών με θύματα κυρίως τους νέους. Δυστυχώς για μια ακόμη φορά, ο εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας κατά των ναρκωτικών μας βρίσκει, ως χώρα, σε αρνητική Ευρωπαϊκή πρωτοπορία, στην εξάπλωση των ναρκωτικών.

Ο Νεοφιλελευθερισμός, ως μοναδικό πολιτικό μοντέλο, οδηγεί τους νέους στην ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Τους εξωθεί απελπισμένους στην εξάρτηση και τα ναρκωτικά. Έτσι, με την αποχαύνωση της εξάρτησης, οδηγούνται στο θάνατο χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν το μέλλον τους.

Πέρα από τον υποκριτικό ορισμό εορταστικής ημέρας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, ας επανεξετάσουν οι κυβερνήσεις τη στάση τους, απέναντι στις μονάδες απεξάρτησης καθώς και τα προγράμματα χορήγησης μεθαδόνης Οι νέοι, θέλουν οράματα, αξίες, προοπτική και δουλειά, για να μείνουν μακριά από την παγίδα των ναρκωτικών.

Το ΔΗΚΚΙ, ως μοναδικός πολιτικός φορέας, που στόχο έχει την ανθρωποκεντρική κοινωνία, την εξυπηρέτηση του πολίτη και όχι των μεγάλων άνομων οικονομικών συμφερόντων ΚΑΛΕΙ όλους σε ενεργή ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και ΚΑΤΑΔΙΚΗ των πολιτικών που βοηθούν την εξάπλωση των ναρκωτικών.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση