ακροαστικα | ayxeniko syndromo | βιταμινη β1 | Βροχοκυλι | σιαλαδενίτιδα | καρδιακη αρρυθμια συμπτωματα | ιογενης

Εκτοπος σπλήνας


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Εκτοπος ή περιπλανώμενος σπλήνας είναι μία σπάνια κατάσταση, κατά την οποία ο σπλήνας δεν είναι καθηλωμένος στη θέση του, αλλά κρέμεται από ένα μίσχο (μακρείς σύνδεσμοι), που του επιτρέπει να είναι κινητός εντός της κοιλιάς. Είναι 13 φορές πιο συχνός στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.

Διάγνωση

Εάν δεν έχει προκαλέσει επιπλοκές, εντοπίζεται ως μία ψηλαφητή μάζα στην πύελο ή στην κατώτερη κοιλιακή χώρα, που είναι και οι πιο συνηθισμένες θέσεις του. Η πιο συχνή επιπλοκή είναι η συστροφή γύρω από το μακρύ μίσχο του με αποτέλεσμα συμπτώματα οξείας κοιλίας με οξύ πόνο, εφίδρωση και σημεία σοκ. Η εντόπιση του σπληνός γίνεται με το σπινθηρογράφημα.

Αντιμετώπιση

Σε περιπτώσεις συστροφής του έκτοπου σπληνός απαιτείται άμεση χειρουργική επέμβαση (σπληνεκτομή). Η εκλεκτική (μη επείγουσα) σπληνεκτομή ενδείκνυται σε περιπτώσεις που ο έκτοπος σπλήνας εντοπίζεται στην πύελο.

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.