Νέα οδηγία της Ε.Ε για τα αλλεργιογόνα στα τρόφιμα

Νέα οδηγία σχετικά με τα αλλεργιογόνα συστατικά, η οποία θα τροποποιεί την υπάρχουσα κοινοτική νομοθεσία, σχετικά με τις ετικέτες στις συσκευασίες τροφίμων, προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.Το σχέδιο-οδηγίας έχει στόχο να εξασφαλίσει ότι όλοι οι καταναλωτές θα είναι ενήμεροι για την πλήρη σύνθεση των τροφίμων, προκειμένου να εντοπίζουν τα τυχόν αλλεργιογόνα συστατικά.

Αν τελικά τεθεί σε ισχύ η νέα οδηγία, θα καταργηθεί ο υφιστάμενος κανόνας του 25%, που επιτρέπει να μην αναφέρονται τα συστατικά που αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 25% του τελικού προϊόντος, και όλα τα συστατικά των τροφίμων θα αναφέρονται στη συσκευασία τους.

Επιπλέον, η επιτροπή προτείνει τη δημιουργία καταλόγου με τα συστατικά τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες ή δυσανεξία, και στην οποία θα συμπεριλάβει και αλκοολούχα ποτά, αν περιέχουν στη σύνθεση τους κάποιο αλλεργιογόνο συστατικό από τη συγκεκριμένη λίστα.

Ο κατάλογος των τροφίμων που είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία ή δυσανεξία, περιλαμβάνει δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, οστρακοειδή, αυγά, φιστίκια, σόγια, γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και άλλους ξηρούς καρπούς και σουσάμι.

Ο Επίτροπος κ. Ντέιβιντ Μπιρν, αρμόδιος για θέματα υγείας και προστασίας του καταναλωτή, σχολιάζοντας την πρόταση, δήλωσε πως η νέα οδηγία είναι μία άμεση ανταπόκριση στις συνεχείς εκκλήσεις των καταναλωτών για καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τα τρόφιμα που προμηθεύονται και ειδικά σχετικά με τη σύνθεση τους.


Μη χάσετε καμμία δημοσίευση!

Γραφτείτε στο NewsLetter του Care


Τα σχόλιά σας είναι ευπρόσδεκτα