Νέα οδηγία της Ε.Ε για τα αλλεργιογόνα στα τρόφιμα

Νέα οδηγία σχετικά με τα αλλεργιογόνα συστατικά, η οποία θα τροποποιεί την υπάρχουσα κοινοτική νομοθεσία, σχετικά με τις ετικέτες στις συσκευασίες τροφίμων, προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.Το σχέδιο-οδηγίας έχει στόχο να εξασφαλίσει ότι όλοι οι καταναλωτές θα είναι ενήμεροι για την πλήρη σύνθεση των τροφίμων, προκειμένου να εντοπίζουν τα τυχόν αλλεργιογόνα συστατικά.

Αν τελικά τεθεί σε ισχύ η νέα οδηγία, θα καταργηθεί ο υφιστάμενος κανόνας του 25%, που επιτρέπει να μην αναφέρονται τα συστατικά που αποτελούν ποσοστό μικρότερο του 25% του τελικού προϊόντος, και όλα τα συστατικά των τροφίμων θα αναφέρονται στη συσκευασία τους.

Επιπλέον, η επιτροπή προτείνει τη δημιουργία καταλόγου με τα συστατικά τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες ή δυσανεξία, και στην οποία θα συμπεριλάβει και αλκοολούχα ποτά, αν περιέχουν στη σύνθεση τους κάποιο αλλεργιογόνο συστατικό από τη συγκεκριμένη λίστα.

Ο κατάλογος των τροφίμων που είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία ή δυσανεξία, περιλαμβάνει δημητριακά που περιέχουν γλουτένη, οστρακοειδή, αυγά, φιστίκια, σόγια, γαλακτοκομικά προϊόντα καθώς και άλλους ξηρούς καρπούς και σουσάμι.

Ο Επίτροπος κ. Ντέιβιντ Μπιρν, αρμόδιος για θέματα υγείας και προστασίας του καταναλωτή, σχολιάζοντας την πρόταση, δήλωσε πως η νέα οδηγία είναι μία άμεση ανταπόκριση στις συνεχείς εκκλήσεις των καταναλωτών για καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τα τρόφιμα που προμηθεύονται και ειδικά σχετικά με τη σύνθεση τους.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση