βρογχικο ασθμα | ποσο διαρκει το εμβολιο τησ φυματιωσησ | χοληστερινη | πεμφιγα φωτογραφιες

Περιπρωκτικά αποστήματα και συρίγγια


Σύντομη περιγραφή - ορισμός

Τα περιπρωκτικά αποστήματα είναι εκείνα που σχηματίζοναι στους πρωκτικούς αδένες στο ύψος της οδοντωτής γραμμής. Η παροχέτευσή τους προς το δέρμα δημιουργεί τα περιπρωκτικά συρίγγια. Τα αποστήματα εξαπλώνονται από το σημείο εμφάνισής τους σε διάφορες ανατομικές θέσεις.
- Στο διασφιγκτηριακό χώρο, δηλαδή ανάμεσα στον έξω και έσω σφιγκτήρα
- Στον περιπρωκτικό χώρο, δίπλα στον πρωκτό
- Στον ισχιοορθικό χώρο, ανάμεσα στο ορθό και το ισχιακό κύρτωμα
- Στον χώρο πάνω από τον ανελκτήρα του πρωκτού

Κλινική εικόνα

Οι ασθενείς με απόστημα στην πρωκτική χώρα έχουν το αίσθημα πολύ ισχυρού σφύζοντος άλγους, που τους εμποδίζει να κοιμηθούν τη νύχτα. Στη φυσική εξέταση διαπιστώνεται οίδημα και ευαισθησία στην περιπρωκτική χώρα. Αν το απόστημα είναι διασφιγκτηριακό μπορεί να μη φαίνεται εξωτερικά και να γίνεται αντιληπτό με τη δακτυλική εξέταση.

Αντιμετώπιση

Χρειάζεται χειρουργική παροχέτευση του αποστήματος, η οποία συμπληρώνεται με αντιβίωση, σε περιστατικά με προχωρημένη φλεγμονή, πυρετό ή ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Τα διασφιγκτηριακά αποστήματα παροχετεύονται δια του πρωκτού, μετά από τομή στον υπερκείμενο βλεννογόνο και τον έσω σφιγκτήρα.

Με την παροχέτευση του αποστήματος, οι μισοί ασθενείς θεραπεύονται. Οι υπόλοιποι θα ξαναπαρουσιάσουν απόστημα, ή θα εμφανίσουν συρίγγιο που θα ενώνει τον πρωκτικό σωλήνα με το δέρμα, στο ύψος της οδοντωτής γραμμής. Η αντιμετώπιση του συριγγίου είναι διάνοιξη του συριγγίου, σε όλο το μήκος και απόξεση του αυλού του συριγγίου. Στην περίπτωση που το συρίγγιο συμπεριλαμβάνει στην πορεία του σημαντικό τμήμα των σφιγκτήρων, η εγχείρηση μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια.

Εναλλακτικά το συρίγγιο διαπερνάται από ένα μεταξωτό ράμμα ή ελαστικό κορδόνι, που δένονται σφιγκτά οι 2 άκρες του κάθε μέρα και πιο πολύ έτσι ώστε αυτό να κόψει τους ιστούς που παρεμβάλλονται ανάμεσα στα 2 άκρα του σταδιακά, επιτρέποντας ταυτόχρονα την επούλωση των ιστών αυτών, χωρίς έτσι να κινδυνεύει η ακεραιότητα των σφιγκτήρων.

Τέλος το συρίγγιο μπορεί να αφαιρεθεί εξ΄ολοκλήρου μαζί με τον περιβάλλοντα ιστό (συριγγεκτομή).

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.