Η ζώνη ασφαλείας απαραίτητη για μικρούς και μεγάλους

Η ζώνη ασφαλείας μειώνει κατά 65% τις πιθανότητες ενός σοβαρού τραυματισμού κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης, ενώ η χρήση ζώνης σε συνδυασμό με την ύπαρξη αερόσακου μειώνει τις πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού κατά 68%. Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, οι οποίοι δημοσίευσαν την έρευνα τους στο περιοδικό British Medical Journal.

Ειδικοί μελέτησαν τις περιπτώσεις 51.000 αυτοκινητιστικών ατυχημάτων που συνέβησαν τη δεκαετία 1990-2000 και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα άτομα που φορούσαν ζώνη ασφαλείας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να τραυματιστούν σοβαρά, σε αντίθεση με τα άτομα που δεν φορούσαν ζώνη.

Μια δεύτερη έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε Νοσοκομείο του Τορόντο, έδειξε πως η ζώνη ασφαλείας μπορεί να αποβεί το ίδιο πολύτιμη για τα ανήλικα παιδιά, όσο και για τους ενήλικους. Παρ’ όλο που οι ζώνες των αυτοκινήτων είναι σχεδιασμένες για τα σωματομετρικά χαρακτηριστικά των ενηλίκων, εντούτοις φαίνεται πως μπορούν να μειώσουν κατά πολύ τις πιθανότητες ενός σοβαρού τραυματισμού ακόμα και σε παιδιά ηλικίας 4-14 ετών.

Δυστυχώς όμως το 40% των παιδιών που συμμετείχαν στην παραπάνω έρευνα δεν φορούσαν ζώνη κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Το National Highway Traffic Safety Administration στις ΗΠΑ επισημαίνει πως η χρήση ζώνης ασφαλείας στο αυτοκίνητο κρίνεται αναγκαία για όλες τις ηλικίες και αποτελεί το καλύτερο μέσο προστασίας στην περίπτωση ενός ατυχήματος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση