Οι διατάσεις μειώνουν τις πιθανότητες ενός τραυματισμού

Η εκτέλεση διατατικών ασκήσεων, λίγο πριν πραγματοποιηθεί το κύριο μέρος της προπόνησης, μειώνει τις πιθανότητες τραυματισμού ενός ασκούμενου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας τα οποία παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο Experimental Biology 2002.

Επιστήμονες από το University του Τολέδο υποστηρίζουν πως η διάταση ενός μυός αμέσως πριν τη διέγερσή του συμβάλλει στη παραγωγή μεγαλύτερης δύναμης κατά τη διάρκεια της συστολής, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει το μυϊκό σύστημα για τις επιβαρύνσεις που θα ακολουθήσουν.

Παρ’ όλο που μέχρι σήμερα εκφράζονταν αντιφατικές απόψεις για την αποτελεσματικότητα των διατατικών ασκήσεων, η πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μια ομάδα ποντικιών οδήγησε σε πιο ξεκάθαρα συμπεράσματα. Οι επιστήμονες τοποθέτησαν συσκευές διέγερσης σε συγκεκριμένους μυς των ποντικιών. Σε πρώτη φάση διέγειραν τους μυς κατά τέτοιο τρόπο, σαν να εκτελούσαν πλειομετρική άσκηση, ενώ στη συνέχεια μιμήθηκαν την κίνηση των παθητικών διατάσεων.

Το πείραμα είχε διάρκεια δύο εβδομάδες και τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι παθητικές διατάσεις προστατεύουν περισσότερο το μυϊκό σύστημα από πιθανούς τραυματισμούς, συγκριτικά με την πλειομετρική προπόνηση.

Ο τρόπος με τον οποίο ενεργούν οι διατάσεις για την προστασία του μυϊκού συστήματος παραμένει ακόμα μυστήριο για τους επιστήμονες, όμως σύντομα πρόκειται να προβούν σε εκτενέστερες μελέτες για περισσότερες διευκρινήσεις.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση