Τι θα επιτρέπεται και τι όχι σε θέματα τεχνητής γονιμοποίησης

Απαγορεύεται ρητά η ανθρώπινη κλωνοποίηση για αναπαραγωγικούς σκοπούς και δεν θα επιτρέπεται η επιλογή φύλου παρά μόνο για να αποφευχθεί κληρονομική ασθένεια που συνδέεται με το φύλο, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου που ρυθμίζει θέματα που αφορούν την ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή, το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Φίλιππος Πετσάλνικος.

Τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα είχαμε 300.000 περιπτώσεις τεχνητής γονιμοποίησης, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποιο σχετικό νομικό πλαίσιο, η ανάγκη του οποίου γινόταν όλο και πιο αναγκαία, καθώς οι συνεχείς εξελίξεις στην επιστήμη δημιουργούν πλείστα νομικά αλλά και ηθικά ζητήματα.

Το σχέδιο νόμου το επεξεργάστηκε για ένα περίπου χρόνο επιτροπή καθηγητών των Νομικών Σχολών με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή του Οικογενειακού Δικαίου, κ. Γ. Κουμάντο.

Μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου προβλέπει:

Η μεταφορά γονιμοποιημένων ωαρίων στο σώμα άλλης γυναίκας (παρένθετη μητρότητα -“δανεική” μητέρα) και η κυοφορία από αυτή επιτρέπεται με δικαστική άδεια, έγγραφη συμφωνία των δύο μερών και μόνο εφόσον η γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει τέκνο βεβαιώνεται ότι είναι ιατρικώς αδύνατον να κυοφορήσει.

Η τεχνητή γονιμοποίηση μετά το θάνατο του συζύγου ή του συντρόφου μίας γυναίκας επιτρέπεται εφόσον ο σύζυγος ή ο σύντροφος είχε συναινέσει με συμβολαιογραφικό έγγραφο στη μεταθανάτια τεχνητή γονιμοποίηση.

Ο κ. Κουμάντος δήλωσε ότι η προσπάθειά της επιτροπής ήταν να προστατευθεί το πιο αδύνατο μέρος αυτής διαδικασίας, το παιδί και επεσήμανε ότι οι προτάσεις της ειδικής επιτροπής δεν αφορούσαν καθόλου στο θέμα της κλωνοποίησης, (με εξαίρεση την αναφορά στην ρητή απαγόρευση της για αναπαραγωγικούς σκοπούς, η οποία έγινε με βάση τη σύμβαση του Συμβουλίου της επικρατείας του Οβιέδο), αφού αυτό θα εξεταστεί από άλλη επιτροπή και είναι ζήτημα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση