Οι ψυχικές παθήσεις δεν αποτελούν προσωπική αποτυχία

Οι ψυχικές παθήσεις δεν συνιστούν προσωπική αποτυχία. Αναποτελεσματικός είναι ο τρόπος που οι κοινωνίες αντιμετωπίζουν αυτούς τους ανθρώπους. Ο κοινωνικός αποκλεισμός και στιγματισμός, η έλλειψη κυρίως ορθής πληροφόρησης και η ανεπάρκεια των υπηρεσιών υγείας, έχουν καταστήσει τα ψυχικά νοσήματα από τις κυριότερες αιτίες νόσησης και μόνιμης ή μακροχρόνιας ανικανότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, ένας στους τέσσερις νοσούντες κατοίκους του πλανήτη, νοσεί από ψυχική πάθηση και το πιο ανησυχητικό είναι, ότι τα δύο τρία εξ αυτών δεν θα αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, ακόμα και για παθήσεις για τις οποίες υπάρχει θεραπεία.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε σε συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Παράσχος, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 17ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ψυχιατρικής, που διοργανώνεται από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και οι εργασίες του οποίου θα διεξαχθούν από αύριο Παρασκευή 19 Απριλίου μέχρι και την Τρίτη 23 Απριλίου στο ξενοδοχειακό συγκρότημα ΑΘΩΣ-ΠΑΛΛΗΝΗ στην Καλλιθέα Χαλκιδικής.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναπτύξουν νέες στρατηγικές αντιμετώπισης, όσο και κυρίως πρόληψης των ψυχικών νοσημάτων, καθώς πλέον η επιστήμη παρέχει τις ανάλογες δυνατότητες, τόνισε ο κ. Παράσχος. Και πρόσθεσε, ότι είναι χαρακτηριστικό πως το 40% των κρατών ανά τον κόσμο δεν έχουν κάποια σταθερή στρατηγική ή σχετικά μακρόπνοα προγράμματα, ενώ το ένα τρίτο των κρατών αφιερώνει μόνο το 1% του προϋπολογισμού του για την υγεία, για την αντιμετώπιση των ψυχικών παθήσεων.

Τα νέα επιστημονικά δεδομένα μπορεί να επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές στον τομέα αυτό, είπε ο κ. Παράσχος και επισήμανε ότι η αποδυνάμωση του παραγωγικού δυναμικού της χώρας και η αύξηση των δαπανών περίθαλψης αποτελούν δυσβάστακτο φορτίο για την οικογένεια, την κοινότητα και την πολιτεία.

Η ασυλιτικού τύπου περίθαλψη αποτελεί πλέον μια παρωχημένη μέθοδο αντιμετώπισης των ατόμων με σοβαρές ψυχικές παθήσεις, καθώς οδηγεί στον κοινωνικό αποκλεισμό, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ δεν προάγει την κοινωνική επανένταξη και αποκατάσταση.

Τα θέματα που κατ’ εξοχήν θα απασχολήσουν το συνέδριο, όπως η συν-νοσηρότητα των ψυχικών διαταραχών, οι νεότερες εξελίξεις στους τομείς αντιμετώπισης των ψυχικών διαταραχών, το χρόνιο stress ως παράγων πρόκλησης ψυχικών διαταραχών, καθώς και θέματα ηθικής, δεοντολογίας και ψυχιατροδικαστικής κατά την άσκηση της ψυχιατρικής, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για κάθε ψυχίατρο, που εργάζεται στο νοσοκομείο, στις εξωνοσοκομειακές δομές, στις δομές αποκατάστασης ή και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για κάθε εργαζόμενο στο χώρο της ψυχικής υγείας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση