βιοψια στο συκωτι πως γινεται | λεμφωμα στομαχου | κοπρανα με βλεννα | υπερπλασια | θαλασσοθεραπεια care

Οι ψυχικές παθήσεις δεν αποτελούν προσωπική αποτυχίαΕνας στους τέσσερις κατοίκους του πλανήτη σε κάποια φάση της ζωής του θα νοσήσει από κάποια πάθηση ψυχικής ή νευρολογικής αιτιολογίας και το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα δύο τρίτα εξ αυτών δεν θα αναζητήσουν ιατρική βοήθεια, ακόμα και για παθήσεις για τις οποίες υπάρχει θεραπεία. Οι ψυχικές παθήσεις δεν συνιστούν προσωπική αποτυχία. Αναποτελεσματικός είναι ο τρόπος που η κοινωνία αντιμετωπίζει αυτούς τους ανθρώπους. Ο κοινωνικός αποκλεισμός και στιγματισμός, η έλλειψη πληροφόρησης και ιατρικών υπηρεσιών, έχουν καταστήσει τις ασθένειες αυτές μία από τις κυριότερες αιτίες νόσησης και μόνιμης ανικανότητας. Τα παραπάνω αποτελούν μερικές από τις κυριότερες επισημάνσεις της ετήσιας έκθεσης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO) με θέμα Ψυχικές Παθήσεις: Νέα Αντίληψη Νέα Ελπίδα.

Με την έκθεση αυτή ο WHO καλεί τις κυβερνήσεις να αναπτύξουν νέες στρατηγικές αντιμετώπισης όσο και πρόληψης των ασθενειών αυτών, καθώς πλέον η επιστήμη παρέχει τις ανάλογες δυνατότητες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 40% των κρατών ανά τον κόσμο δεν έχουν κάποια στρατηγική ή σχετικό πρόγραμμα, ενώ το 1/3 των κρατών αφιερώνει μόνο το 1% του προϋπολογισμού του για την Υγεία, για την αντιμετώπιση των ψυχικών παθήσεων.

Στο 25% των χωρών δεν είναι διαθέσιμα σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας τα τρία πιο κοινά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας, της κατάθλιψης και της επιληψίας, ενώ στο 50% των κρατών αντιστοιχεί ένας ψυχίατρος ανά 100.000 κατοίκους.

Ο WHO θεωρεί ότι τα νέα επιστημονικά δεδομένα μπορεί να επιφέρουν θεαματικές αλλαγές στον τομέα αυτό και επισημαίνει ότι η ασυλοποίηση αποτελεί πλέον μια παρωχημένη μέθοδο αντιμετώπισης των ασθενών αυτών, καθώς οδηγεί στον κοινωνικό αποκλεισμό, την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ δεν προάγει την κοινωνική επανένταξη και αποκατάσταση.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2019 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.