λοιμωξη χοληφορων | αποφραξη εντερου συμπτωματα | δυσπνοια συμπτωματα | εξεταση με θαλιο προφυλαξεις

Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας 2002Η έγκαιρη αντιμετώπιση της αιμορραγίας αποτελεί το κλειδί για τους αιμορροφιλικούς. Το να σταματήσεις έγκαιρα μία αιμορραγία σημαίνει λιγότερος πόνος, πιο γρήγορη επούλωση και μικρότερη πιθανότητα μακροπρόθεσμων προβλημάτων στις αρθρώσεις, τους μυς και τα όργανα του σώματος. Επίσης σημαίνει ότι χρειάζονται λιγότερα αποθέματα αίματος για τον έλεγχο των αιμορραγιών. Γι΄αυτούς τους λόγους η έγκαιρη αντιμετώπιση της αιμορραγίας επιλέχθηκε να είναι το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Αιμορροφιλίας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Απριλίου. Το φετινό σύνθημα παρουσιάστηκε στο τεύχος Μαρτίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Αιμορροφιλίας (World Federation of Hemophilia WFH), Haemophilia World.

Η αιμορροφιλία οφείλεται σε γενετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια μίας πρωτεΐνης, του παράγοντα VΙΙΙ, που είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος.

Η αιμορροφιλία είναι οικογενής νόσος, που κληρονομείται με το φυλοσύνδετο υπολειπόμενο χαρακτήρα. Η αιμορροφιλία πλήττει περισσότερο τους άνδρες, καθώς το γονίδιο της αιμορροφιλίας βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ, ενώ το άλλο γεννητικό χρωμόσωμα Υ που καθορίζει το ανδρικό φύλο στερείται το ειδικό γονίδιο και έτσι η νόσος εκδηλώνεται κλινικά.

Αντίθετα στις γυναίκες που έχουν δύο χρωμοσώματα Χ, όταν υπάρχει τουλάχιστον ένα υγιές χρωμόσωμα Χ, ρυθμίζεται η παραγωγή του παράγοντα VΙΙΙ και δεν έχουμε άλλες κλινικές εκδηλώσεις.

Οι άνθρωποι με ήπια αιμορροφιλία μπορεί να έχουν πολύ λίγα αιμορραγικά επεισόδια και χρειάζεται να πάρουν ειδικές προφυλάξεις μόνο στην περίπτωση χειρουργικής επέμβασης ή σοβαρού τραυματισμού.

Ομως οι άνθρωποι με βαριά μορφή αιμορροφιλίας συχνά αιμορραγούν χωρίς να υπάρχει προφανής αιτία ενώ παρουσιάζουν δυσανάλογα μεγάλες αιμορραγίες μετά από ελαφρές κακώσεις.

Με την κατάλληλη αγωγή τα άτομα με αιμορροφιλία μπορούν να ζήσουν μία απόλυτα υγιή ζωή. Χωρίς την κατάλληλη αγωγή, η αιμορροφιλία μπορεί να προκαλέσει έντονους πόνους, προβλήματα στις αρθρώσεις, ενώ μερικές φορές μπορεί να βάλει σε κίνδυνο και την ζωή του ασθενή.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Αιμορροφιλίας, δυστυχώς μόνο το 25% των αιμορροφιλικών στον κόσμο λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αιμορροφιλίας εργάζεται για τη βελτίωση του επιπέδου της φροντίδας και της θεραπείας των αιμορροφιλικών σε όλο τον κόσμο και επισημαίνει ότι οι τεχνικές πρώτων βοηθειών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο μιας αιμορραγίας είναι πάντα πιο αποτελεσματικές, όταν παρέχονται έγκαιρα.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.