Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας 2002

Παγκόσμια Ημέρα Αιμορροφιλίας 2002Η έγκαιρη αντιμετώπιση της αιμορραγίας αποτελεί το κλειδί για τους αιμορροφιλικούς. Το να σταματήσεις έγκαιρα μία αιμορραγία σημαίνει λιγότερος πόνος, πιο γρήγορη επούλωση και μικρότερη πιθανότητα μακροπρόθεσμων προβλημάτων στις αρθρώσεις, τους μυς και τα όργανα του σώματος. Επίσης σημαίνει ότι χρειάζονται λιγότερα αποθέματα αίματος για τον έλεγχο των αιμορραγιών. Γι΄αυτούς τους λόγους η έγκαιρη αντιμετώπιση της αιμορραγίας επιλέχθηκε να είναι το σύνθημα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Αιμορροφιλίας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Απριλίου. Το φετινό σύνθημα παρουσιάστηκε στο τεύχος Μαρτίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Αιμορροφιλίας (World Federation of Hemophilia WFH), Haemophilia World.

Η αιμορροφιλία οφείλεται σε γενετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπάρκεια μίας πρωτεΐνης, του παράγοντα VΙΙΙ, που είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος.

Η αιμορροφιλία είναι οικογενής νόσος, που κληρονομείται με το φυλοσύνδετο υπολειπόμενο χαρακτήρα. Η αιμορροφιλία πλήττει περισσότερο τους άνδρες, καθώς το γονίδιο της αιμορροφιλίας βρίσκεται στο χρωμόσωμα Χ, ενώ το άλλο γεννητικό χρωμόσωμα Υ που καθορίζει το ανδρικό φύλο στερείται το ειδικό γονίδιο και έτσι η νόσος εκδηλώνεται κλινικά.

Αντίθετα στις γυναίκες που έχουν δύο χρωμοσώματα Χ, όταν υπάρχει τουλάχιστον ένα υγιές χρωμόσωμα Χ, ρυθμίζεται η παραγωγή του παράγοντα VΙΙΙ και δεν έχουμε άλλες κλινικές εκδηλώσεις.

Οι άνθρωποι με ήπια αιμορροφιλία μπορεί να έχουν πολύ λίγα αιμορραγικά επεισόδια και χρειάζεται να πάρουν ειδικές προφυλάξεις μόνο στην περίπτωση χειρουργικής επέμβασης ή σοβαρού τραυματισμού.

Ομως οι άνθρωποι με βαριά μορφή αιμορροφιλίας συχνά αιμορραγούν χωρίς να υπάρχει προφανής αιτία ενώ παρουσιάζουν δυσανάλογα μεγάλες αιμορραγίες μετά από ελαφρές κακώσεις.

Με την κατάλληλη αγωγή τα άτομα με αιμορροφιλία μπορούν να ζήσουν μία απόλυτα υγιή ζωή. Χωρίς την κατάλληλη αγωγή, η αιμορροφιλία μπορεί να προκαλέσει έντονους πόνους, προβλήματα στις αρθρώσεις, ενώ μερικές φορές μπορεί να βάλει σε κίνδυνο και την ζωή του ασθενή.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Αιμορροφιλίας, δυστυχώς μόνο το 25% των αιμορροφιλικών στον κόσμο λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αιμορροφιλίας εργάζεται για τη βελτίωση του επιπέδου της φροντίδας και της θεραπείας των αιμορροφιλικών σε όλο τον κόσμο και επισημαίνει ότι οι τεχνικές πρώτων βοηθειών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο μιας αιμορραγίας είναι πάντα πιο αποτελεσματικές, όταν παρέχονται έγκαιρα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση