Κλιμάκιο του ΚΕΕΛ στην Κρήτη για διερεύνηση των μοιραίων περιστατικών

Οπως αναφέρεται σε δελτίο τύπου που εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων: Με απόφαση του Υπουργού Υγείας και Πρόνοιας κου Αλέκου Παπαδόπουλου, ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου κος Θεμ. Σαπουνάς και κλιμάκιο του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (Κ.Ε.Ε.Λ.), αποτελούμενο από δύο Επιδημιολόγους – Λοιμωξιολόγους, μεταβαίνουν σήμερα στην Κρήτη προκειμένου να διερευνήσουν περαιτέρω την αιτιολογία και τα χαρακτηριστικά των τριών αιφνίδιων θανατηφόρων περιστατικών, που συνέβησαν στο νησί και συνδέθηκαν με ιογενή λοίμωξη.

Η διερεύνηση θα γίνει σε συνεργασία με το ΠεΣΥ Κρήτης, το Εργαστήριο Κλινικής Βακτηριολογίας, Ζωονόσων και Γεωγραφικής Ιατρικής, τη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του ΠΕΠΑΓΝΗ καθώς και τους θεράποντες ιατρούς.

Το τελευταίο 10μερο στην Κρήτη παρουσιάστηκαν δύο περιστατικά με συμπτώματα ιογενούς λοίμωξης, τα οποία κατέληξαν. Στο νεκροτομικό έλεγχο, που έγινε στο Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΕΠΑΓΝΗ), διαπιστώθηκε μυοκαρδίτιδα/περικαρδίτιδα συμβατή με ιογενή λοίμωξη. Τα δείγματα, που ελήφθησαν για ιστολογικό έλεγχο, έχουν σταλεί για εξέταση και οι απαντήσεις αναμένονται.

Σήμερα παρουσιάστηκε μία περίπτωση θανάτου σε νεαρό άτομο και σύμφωνα με τα νεκροτομικά ευρήματα συνδέεται με συγγενή στένωση της αορτής.

Με τα σημερινά δεδομένα, δεν έχει τεκμηριωθεί σχέση ανάμεσα στα τρία περιστατικά ούτε κοινός αιτιολογικός παράγοντας.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση