Ωνάσειο: Σημαντική αύξηση των καρδιολογικών περιστατικών σε παιδιά

Σημαντική αύξηση των καρδιολογικών περιστατικών ιδίως στα παιδιά, παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, καθηγητής κ. Κων. Στεφανής, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης (τον Ιούλιο) εννέα χρόνων λειτουργίας του Κέντρου.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο οι ημέρες νοσηλείας στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Τμήμα αυξήθηκαν το 2000 (σε σχέση με το 1999) κατά 37%, ενώ τα περιστατικά των αγγειοπλαστικών και των τοποθετήσεων stent παρουσίασαν άνοδο κατά 10% και τα περιστατικά αορτογραφίας και αγγειογραφίας κατά 6%. (Σ.Σ. Βάσει των μέχρι τώρα στοιχείων μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται το 2001).

Στο διάστημα των 9 ετών που λειτουργεί το ΩΚΚ έχουν νοσηλευτεί στο Κέντρο πάνω από 50.000 ασθενείς (35.000 καρδιολογικά και πάνω από 15.000 καρδιοχειρουργικά), ενώ έχουν εξυπηρετηθεί στον διαγνωστικό τομέα περισσότερα από 350.000.

Όπως αναπτύσσεται στo επιχειρησιακό σχέδιο που συνέταξε ο Γενικός Διευθυντής του ΩΚΚ κ. Νικ. Πολύζος και Στελέχη του ΩΚΚ:

Ο αριθμός των συνολικών πράξεων που διενεργήθηκαν στο αιμοδυναμικό εργαστήριο το 2000 σημείωσε αύξηση κατά 113 περιστατικά (2%) σε σχέση με το 1999. Ο μεγάλος όγκος επεμβατικών πράξεων στο αιμοδυναμικό εργαστήριο αφορά τη διενέργεια στεφανιογραφιών.

Κατά το 2000 σημειώθηκε αύξηση του συνολικού αριθμού στεφανιογραφιών κατά 48 περιστατικά (1,5%) σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα περιστατικά βαλβιδοπλαστικής παρέμειναν στα ίδια επίπεδα ενώ τα περιστατικά αορτογραφίας, αγγειογραφίας, οξυμετρίας παρουσίασαν συνολική αύξηση 6%. Ο αριθμός των αγγειοπλαστικών και των τοποθετήσεων stent παρουσίασε αύξηση κατά 129 περιστατικά (10%).

Ο αριθμός των πράξεων του ηλεκτροφυσιολογικού εργαστηρίου σημείωσε αύξηση κατά 513 περιστατικά (12%) το 2000 σε σχέση με το 1999. Συγκριτικά με όλες τις δραστηριότητες του εργαστηρίου που εμφανίζουν αύξηση, σημειώνεται ιδιαίτερα η αύξηση της ηλεκτροφυσιολογικής μελέτης κατά 75 περιστατικά (20%) καθώς και του συνόλου των μη επεμβατικών πράξεων κατά 12%.

Ο συνολικός αριθμών των ημερών νοσηλείας το 2000 σημείωσε ελαφρά μείωση κατά 1,3%. Η συνολική μείωση οφείλεται σε αντίστοιχη μείωση των ημερών νοσηλείας των ασθενών των καρδιοχειρουργικών τμημάτων ενηλίκων. Αντίθετα, σημειώθηκε σημαντική άνοδος των ημερών νοσηλείας στο παιδοκαρδιοχειρουργικό τμήμα (37%).

Το ΩΚΚ, είπε ο κ. Στεφανής, ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μέσου Έλληνα καθώς φαίνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών είναι ασφαλισμένοι των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης, με το ΙΚΑ να κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό (45%) και το 2000.

Οι ασθενείς των μεγάλων δημοσίων ταμείων (ΙΚΑ,ΤΕΒΕ-ΤΑΕ, Δημόσιο, ΟΓΑ) αντιπροσωπεύουν το 77,5% του συνόλου των ασθενών του ΩΚΚ. Οι αμιγώς ιδιωτικοί ασθενείς καλύπτουν μόλις το 2% του συνόλου των ασθενών του ΩΚΚ.

Το ΩΚΚ διαθέτει 127 κλίνες και περίπου 750 εργαζόμενους. Τα ετήσια έξοδά του πλησιάζουν τα 18,5 δισ. δραχμές, με αντίστοιχα έσοδα περίπου 16,5 δισ. δραχμές (με την ανακοστολόγηση του καρδιοχειρουργικού πακέτου ισοσκελίζονται περίπου).

Ενδεικτικό της “φιλοσοφίας” του ΩΚΚ και του χαρακτήρα του ότι πράγματι καλύπτει κυρίως τις ανάγκες του μέσου Έλληνα, είναι ότι τη μεγαλύτερη πληρότητα παρουσιάζουν τα τετράκλινα δωμάτια (84,2%). Όσον αφορά τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν πληρότητα 73,4%.

Το ΩΚΚ κατέληξε ο κ. Στεφανής αναγνωρίζεται σήμερα ως το ορόσημο που σηματοδότησε τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση των νοσημάτων καρδιάς στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το Γενικό Διευθυνή μετά τη ρύθμιση του παρελθόντος ελλείμματος από το Κράτος και την χρηματοδότηση του βιοϊατρικού εξοπλισμού από το Κοινωφελές Ιδρυμα Α. Σ. Ωνάση, το ΩΚΚ είναι έτοιμο να συγκρατήσει αποτελεσματικά το κόστος, να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την ποιότητα (ειδικό πρόγραμμα) και να αναζητήσει χώρους ανάπτυξης και νέων υπηρεσιών στη καρδιολογία και τη καρδιοχειρουργική. Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Ιστορικό.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση