Χρησιμοποιείτε σωστά τους φακούς επαφής

Πολλοί άνθρωποι που φορούν φακούς επαφής υποτιμούν τους κινδύνους που διατρέχουν από την κακή χρήση τους και συνεχίζουν να τους φορούν ακόμα και όταν νιώθουν κούραση ή ενόχληση στα μάτια τους, ενώ πολλοί δεν τους καθαρίζουν σωστά. Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από άρθρο σε πρόσφατο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού CLAO Journal, που εκδίδει η εταιρία Contact Lens Association of Ophthalmologists.

Σύμφωνα με το Δρ. Thomas J. Liesegang, οφθαλμίατρο από τη Mayo Clinic, εάν κάποιος δε δίνει σημασία στα συμπτώματα από την κακή χρήση των φακών επαφής, μπορεί να παρουσιάσει μολύνσεις ή ακόμα και επικίνδυνα έλκη στο μάτι.

Μακροπρόθεσμα η κακή χρήση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μόνιμες βλάβες στον κερατοειδή χιτώνα, περιλαμβάνοντας απώλεια κυττάρων του κερατοειδούς, αλλά και αλλαγή του σχήματός του.

Ακόμα και για όσους είναι πολύ τυπικοί με τη φροντίδα των ματιών τους, οι κίνδυνοι υπάρχουν πάντα. Αυτό οφείλεται στο ό,τι οι φακοί επαφής μειώνουν την οξυγόνωση του κερατοειδή χιτώνα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα, η οποία μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη αντίδραση με συμπτώματα πρηξίματος και κοκκινίλας.

Επιπλέον, πολλές φορές κάτω από το φακό επαφής εγκλωβίζονται βακτήρια τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κάποια μόλυνση.

Μερικές από τις συστάσεις του Δρ. Liesegang στους χρήστες φακών επαφής περιλαμβάνουν τη συστηματική επίσκεψη στον οφθαλμίατρο, τη χρήση των φακών πάντα σύμφωνα με τις αναγραφόμενες οδηγίες, το σωστό καθαρισμό των φακών και το πλύσιμο των χεριών πριν το χειρισμό τους.

Οσοι φορούν φακούς θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους ένα ζευγάρι γυαλιά, ώστε να μπορούν να τους αφαιρούν, όταν τους δημιουργούν πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση