Υπό αμφισβήτηση το σπερματοκτόνο nonoxynol-9

Αν και αρχικά το σπερματοκτόνο nonoxynol-9 είχε θεωρηθεί ως το γυναικείο προφυλακτικό, σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης αναφέρεται ότι δεν προστατεύει ικανοποιητικά την γυναίκα από τη γονόρροια ή τα χλαμύδια, επιβεβαιώνοντας έτσι τα ευρήματα παλαιότερων ερευνών.

Εργαστηριακές έρευνες είχαν δείξει ότι το nonoxynol-9 εξόντωνε παθογόνους μικροοργανισμούς αλλά και τα σπερματοζωάρια, επιδρώντας ως διαλύτης στα λιπίδια της κυτταρικής τους μεμβράνης. Ανάλογη επίδραση είχε και σε ιούς που είχαν εξωτερική μεμβράνη, όπως ο ιός του AIDS.

Σύμφωνα όμως με τις μελέτες που προαναφέραμε η δράση του αυτή δεν ήταν το ίδιο αποτελεσματική και in vivo. Στην πιο πρόσφατη μελέτη, όπου συμμετείχαν 1.200 γυναίκες από το Καμερούν, διαπιστώθηκε ότι η πιθανότητα να εμφανίσει γονόρροια μία γυναίκα ήταν κατά 50% μεγαλύτερη αν χρησιμοποιούσε το nonoxynol-9.

Οπως αναφέρεται και στο editorial του περιοδικού αν και η συγκεκριμένη ουσία δεν φαίνεται να είναι αποτελεσματική, οι έρευνες πρέπει να συνεχιστούν προκειμένου να βρεθεί μία ουσία απλή στη χρήση της, που θα προστατεύει τη γυναίκα από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και από μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, χωρίς να εξαρτάται από την πρόθεση του συντρόφου της να χρησιμοποιήσει προφυλακτικό.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση