Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2002

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2002Αφιερωμένη στη γυναίκα του Αφγανιστάν είναι η σημερινή ημέρα καθώς γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, όπως κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. “Στο Αφγανιστάν, μετά από χρόνια συγκρούσεων, κακουχίας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ελπίδα έχει επανέλθει στις γυναίκες και τα κορίτσια του Αφγανιστάν, που επανακτούν το δικαίωμα στη μόρφωση, την εργασία και τον ενεργητικό ρόλο στην κοινωνία. Η διακήρυξη της χιλιετίας αφορούσε μία πολύ σημαντική αποστολή για τον 21ο αιώνα, την ανθρωποκεντρική προσέγγιση σε ό,τι κάνουμε.” Τα αποσπάσματα αυτά προέρχονται από το μήνυμα του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Κόφι Αννάν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας. Τα Ηνωμένα Εθνη είναι αποφασισμένα να εργαστούν για την ισότητα των δύο φύλων και την ενίσχυση του ρόλου της γυναίκας στην καταπολέμηση της φτώχειας και της ασθένειας, αλλά και τη συμβολή της στον έλεγχο των συγκρούσεων και την οικοδόμηση της ειρήνης.

Σε όλο και περισσότερες χώρες η επικύρωση του προαιρετικού πρωτοκόλλου της συνθήκης για την εξάλειψη όλων των μορφών διάκρισης κατά της γυναίκας, εξασφαλίζει το δικαίωμα σε κάθε γυναίκα να απευθύνεται σε ένα διεθνές σώμα όταν παραβιάζονται τα δικαιώματα της.

Επιπλέον στη διεθνή κοινότητα αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η συμβολή της γυναίκας στην καταπολέμηση της επιδημίας του AIDS, όπως προκύπτει από την ειδική σύνοδο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS.

Οπως επισημαίνει ο κ. Αννάν ο ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, όπως αυτή διαμορφώνεται και εξελίσσεται στη χαραυγή της νέας χιλιετίας, γίνεται όλο και πιο σημαντικός, κάτι το οποίο θα τονιστεί ιδιαίτερα στη Διεθνή Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη.

Ομως εξίσου σημαντικός είναι και ο παραδοσιακός ρόλος της γυναίκας ως μητέρας και τα Ηνωμένα Εθνη θεωρούν αναγκαία τη θέσπιση και υιοθέτηση, από την παγκόσμια κοινότητα, συγκεκριμένων στόχων και μέτρων για την προστασία και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της γυναίκας και του παιδιού, τα οποία καταπατούνται κατάφορα, τόσο στις αναπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η Δεύτερη Διεθνής Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Γήρανση, θα επισημάνει τις επιπτώσεις που έχει η γήρανση του πληθυσμού του πλανήτη στην ποιότητα ζωής των γυναικών, αλλά και την ανάγκη να εξασφαλιστεί ότι όλες οι γυναίκες μπορούν γεράσουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τη Γυναίκα τονίζεται ότι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων της γυναίκας δεν είναι αποκλειστική ευθύνη των γυναικών, αλλά ευθύνη όλων. Τα Ηνωμένα Εθνη οραματίζονται μία κοινωνία όπου η ισότητα των δύο φύλων δε θα είναι αποτέλεσμα καθημερινού αγώνα αλλά κάτι το αυτονόητο.

Για το φετινό εορτασμό, τα Ηνωμένα Εθνη έχουν προγραμματίσει μία τηλεοπτική εκδήλωση στην οποία θα παρουσιαστεί η κατάσταση των γυναικών αλλά και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν με τίτλο “Afghan Women Today: Realities and Opportunities”. Στην εκδήλωση αυτή θα απευθύνει έκκληση ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. Κόφι Αννάν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση