Ανίχνευση ιού σε όγκους στον εγκέφαλο παιδιών

Ορισμένοι όγκοι στον εγκέφαλο μπορεί να οφείλονται σε έναν αρκετά διαδεδομένο ιό, ο οποίος συνήθως είναι ανενεργός, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the US National Cancer Institute.

Πρόκειται για τον ιό JVC, από τον οποίο μολύνεται χωρίς να προκαλείται κάποιου είδους λοίμωξη το 70% των παιδιών. Ο JVC είναι γνωστό ότι προκαλεί σε ορισμένες περιπτώσεις μία θανατηφόρο ασθένεια του νευρικού συστήματος με την ονομασία προοδευτική πολυεστιακή λευκοεγκεφαλοπάθεια, πάθηση αρκετά διαδεδομένη σε ασθενείς με AIDS.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Temple στη Φιλαδέλφεια θεωρούν όμως ότι ο ιός αυτός πιθανόν να σχετίζεται και με το medulloblastoma, την πιο κοινή κακοήθεια του εγκεφάλου σε παιδιά, καθώς ανίχνευσαν σε όγκους αυτού του τύπου την ύπαρξη δύο πρωτεϊνών που παράγονται από τον ιό.

Οι πρωτεΐνες αυτές έχουν την ιδιότητα να προκαλούν γρήγορη και ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη, κύριο χαρακτηριστικό του καρκίνου.

Οπως επισημαίνεται από τον επικεφαλή της ερευνητικής ομάδας, καθηγητή Kamel Khalili, η ανίχνευση των πρωτεϊνών αυτών δεν ενοχοποιεί άμεσα τον ιό για την ανάπτυξη καρκίνου, καθώς η ύπαρξη τους μπορεί να οφείλεται σε παλιότερη λοίμωξη, αλλά η ανεύρεση τους επιβεβαιώνει την σχέση που έχουν ορισμένοι ιοί με την καρκινογένεση.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση