Γενετική επιλογή εμβρύου προλαμβάνει μορφή Αλτσχάιμερ

Γενετική επιλογή εμβρύου προλαμβάνει μορφή ΑλτσχάιμερΗ δημοσίευση μίας έρευνας, σχετικά με τη γέννηση ενός παιδιού, το οποίο είχε επιλεγεί με τη βοήθεια ενός ειδικού τεστ, προκειμένου να μην φέρει ένα γονίδιο, που ευθύνεται για μία μορφή Αλτσχάιμερ, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις μεταξύ των ειδικών σχετικά με την ηθική βάση ανάλογων προσπαθειών. Η μορφή αυτή της νόσου εμφανίζεται σε άτομα που διανύουν την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους. Η θεία του παιδιού εμφάνισε τη νόσο σε ηλικία 38 ετών, ο παππούς του 42 χρονών, ενώ και η μητέρα του, η οποία ήταν 30 χρονών κατά την γέννηση του παιδιού, φέρει το γονίδιο και είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει τη νόσο, πριν δει το παιδί της να μεγαλώνει. Η επιλογή του παιδιού έγινε από 12 τεχνητά γονιμοποιημένα ωάρια, τα οποία εξετάστηκαν για το αν ήταν φορείς του γονιδίου με μία μέθοδο που ονομάζεται προεμφυτευτική γενετική διάγνωση.

Από τα δώδεκα έμβρυα, τέσσερα δεν ήταν φορείς του γονιδίου και εμφυτεύτηκαν στην μήτρα της μητέρας, εκ των οποίων επέζησε το ένα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Reproductive Genetics στο Σικάγο των ΗΠΑ, στο άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό JAMA, επισημαίνουν ότι είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτό το γενετικό τεστ προκειμένου ένα παιδί να μην είναι φορέας του συγκεκριμένου γονιδίου.

Μέχρι στιγμής η μητέρα, της οποίας τα στοιχεία δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, δεν έχει παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα της νόσου, ενώ και το βρέφος το οποίο είναι σήμερα 18 μηνών, χαίρει άκρας υγείας.

Ορισμένοι γιατροί πάντως εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την απόφαση να βοηθηθεί μία γυναίκα να αποκτήσει παιδί ενώ η ίδια έχει μεγάλες πιθανότητες να ασθενήσει σε μερικά χρόνια και να μην είναι σε θέση να φροντίσει το παιδί της.

Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος σύμφωνα με τον οποίο οι γονείς φέρθηκαν υπεύθυνα διασφαλίζοντας ότι θα φέρουν στον κόσμο ένα παιδί που δεν έχει την προδιάθεση να ασθενήσει από Αλτσχάιμερ.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση