Διαιτητικές ίνες και ψυχική υγεία

Τα άτομα των οποίων η διατροφή είναι πλούσια σε διαιτητικές (φυτικές) ίνες είναι πιο ευτυχισμένα και έχουν περισσότερη ενέργεια, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Appetite.

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα στην οποία συσχετίζεται η πρόσληψη διαιτητικών ινών με την ψυχική υγεία. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η συστηματική κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης (τα οποία είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες), έχει θετικές επιδράσεις στην ψυχική διάθεση.

Στην έρευνα συμμετείχαν εθελοντές ηλικίας 30 έως και 80 ετών, οι οποίοι για μία χρονική περίοδο 4 εβδομάδων κατανάλωναν σε καθημερινή βάση 40γρ δημητριακών ολικής άλεσης.

Τα θετικά αποτελέσματα ήταν εμφανή από την πρώτη εβδομάδα, όπου οι εθελοντές σημείωσαν 10% μείωση στο αίσθημα κόπωσης, ενώ σημείωσαν χαμηλά σκορ στα τεστ για κατάθλιψη και παράλληλα είχαν καλύτερη γνωστική ικανότητα.

Οι θετικές ιδιότητες των διαιτητικών ινών στη σωματική υγεία έχουν αναγνωριστεί εδώ και πολλά χρόνια από πολλές επιστημονικές μελέτες, οι οποίες έχουν συσχετίσει την πρόσληψή τους με πρόληψη των προβλημάτων υγείας, αλλά και του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Φαίνεται λοιπόν ότι ένα διαιτολόγιο το οποίο παρέχει ικανοποιητική ποσότητα διαιτητικών ινών δεν ωφελεί μόνο τη σωματική αλλά συμβάλλει και στην καλύτερη ψυχική υγεία.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση