Μία στις πέντε γυναίκες στην Ευρώπη έχει κακοποιηθεί

Η βία κατά των γυναικών δεν είναι ιδιωτική υπόθεση, ούτε αυστηρά κοινωνική, πρόκειται για ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα που συνιστά προτεραιότητα για την ΕΕ, τόνισε η Ελληνίδα Επίτροπος κ. Αννα Διαμαντοπούλου στην παρέμβασή της στην Υπουργική Διάσκεψη με θέμα τη βία κατά των Γυναικών, στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα, στην Ισπανία, που ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ.

Παραθέτοντας στοιχεία, βάσει των οποίων, μία στις πέντε γυναίκες στην Ευρώπη έχει κακοποιηθεί κάποια στιγμή της ζωής της, η κ. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε το φαινόμενο ως ένα έγκλημα που καλύπτεται από απόλυτη σιωπή.

Οι γυναίκες πρέπει να σπάσουν τη σιωπή τους και η ΕΕ πρέπει να τις βοηθήσει με συγκεκριμένα μέτρα, είπε η Ελληνίδα Επίτροπος και επικέντρωσε την προβληματική της στην καταπολέμηση της οικονομικής εξάρτησης της γυναίκας.

Η βία κατά των γυναικών δεν παραβιάζει απλώς τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι ένα έγκλημα που στοιχίζει πολύ ακριβά: Η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι η βία κατά των γυναικών στοιχίζει 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και η Ολλανδία υπερθεμάτισε με 150 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός από το οικονομικό σκέλος, σημαντική είναι και η νομική πλευρά του ζητήματος. Δυστυχώς, η νομοθεσία δεν είναι κοινή στην Ευρώπη. Μέχρι στιγμής, μόνο το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης έχει κάποιο ορισμό για τα κράτη-μέλη, ενώ η ενδο-οικογενειακή βία δεν έχει ξεκαθαρισθεί ακόμα ως προς ένα κοινό νομικό προσδιορισμό.

Τέσσερις είναι οι άξονες που θα πρέπει να στηρίξουν την πολιτική μας ενάντια στη βία κατά των γυναικών, κατέληξε η κ. Διαμαντοπούλου: Καλύτερη παιδεία και αλλαγή νοοτροπίας στα σχολεία, εκπαίδευση όλων των παραγόντων που ασχολούνται με το θέμα – αστυνομικών, δικαστών, κλπ. – προστασία των θυμάτων και τιμωρία του δράστη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση