Pill Pets: Κατοικίδια – ρομπότ σε ρόλο νοσοκόμας

Ζωάκια ρομπότ, ανάλογα με αυτά που κυκλοφορούν σήμερα σαν παιδικά παιχνίδια, τα οποία ονομάζονται Pill Pets, θα υπενθυμίζουν στους ηλικιωμένους να παίρνουν τα φάρμακα τους τη σωστή ώρα. Ερευνητές του εργαστηρίου Γεροντολογίας του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, στην Βοστόνη των ΗΠΑ, ελπίζουν ότι οι ηλικιωμένοι θα συνδέονται συναισθηματικά με τα ζωάκια αυτά, θα υπακούν στις υπενθυμίσεις τους και θα παίρνουν τα φάρμακα τους, κάτι το οποίο αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα των ασθενών προχωρημένης ηλικίας.

Τα Pill Pets έχουν έντονα χρώματα, είναι κατασκευασμένα από σιλικόνη και διαθέτουν οθόνη όπου δίδονται οδηγίες σχετικά με το πόσες φορές τη μέρα πρέπει να ληφθεί ένα φάρμακο, ποιες ώρες αλλά και το αν θα πρέπει να παίρνεται πριν ή μετά το φαγητό.

Η αρχή στην οποία στηρίζεται η ιδέα για τα ηλεκτρονικά αυτά κατοικίδια είναι ότι η φροντίδα των κατοικίδιων ζώων προσφέρει στους ηλικιωμένους συναισθηματική κάλυψη, αλλά και τους κάνει να ενδιαφέρονται για την υγεία τους και να προσέχουν τον εαυτό τους.

Οπως έδειξαν οι πρώτες δοκιμές τα Pill Pets, έγιναν αμέσως αποδεκτά από τις ηλικιωμένες ασθενείς στις οποίες δόθηκαν και οι οποίες δέθηκαν συναισθηματικά μαζί τους και δεν ήθελαν να τα επιστρέψουν.

Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του εργαστηρίου, η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας, αλλά και των συστημάτων παροχής υπηρεσιών υγείας, έχουν συμβάλει στην αύξηση του μέσου όρου ζωής κατά τριάντα χρόνια τον τελευταίο αιώνα, με συνέπεια η ποιότητα ζωής των ατόμων τρίτης ηλικίας να αποτελεί ένα από τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιστήμη.

Σκοπός των ερευνητών είναι να βρουν τρόπους να διατηρήσουν οι ηλικιωμένοι το ενδιαφέρον τους για τη ζωή, να παραμένουν ενεργοί και να φροντίζουν τον εαυτό τους.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση