Μυρμήγκι το …ιαματικόν

Μυρμήγκι το ...ιαματικόνΕνα μυρμήγκι που ζει στην Κίνα και ονομάζεται Polyrhachis Vicina, φαίνεται ότι έχει την ικανότητα να ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, σύμφωνα με το Δρ. John Wilkinson, λέκτορα της Φαρμακευτικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Middlesex. Στη Βρετανία μάλιστα, η εταιρεία InterContinental Brands (ICB), έχει κυκλοφορήσει στην αγορά ένα αναψυκτικό με την ονομασία Ant (μυρμήγκι), του οποίου βασικό συστατικό αποτελεί εκχύλισμα από το συγκεκριμένο είδος μυρμηγκιού. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, το Ant μπορεί να αντικαταστήσει τον καφέ, το τσάι, ή τα διάφορα ενεργειακά ποτά (energy drinks), έχοντας ανάλογες ιδιότητες με τα αναψυκτικά με βάση το ginseng, τα οποία είναι γνωστά για τις τονωτικές τους ιδιότητες.

Στην Κίνα και το Θιβέτ παρασκευάζονται από πολύ παλιά κρασί, μπύρα, αλλά και φαγητά με βάση το συγκεκριμένο μυρμήγκι, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων.

Η βρώση εντόμων είναι αρκετά διαδεδομένη στην Ασία, την Αφρική και στην Αυστραλία. Στη Βρετανία κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, τα χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή τονωτικών για ασθενείς που έπασχαν από διάφορες ασθένειες.

Σύμφωνα με το Δρ. Wilkinson τα μυρμήγκια περιέχουν ψευδάργυρο, ο οποίος έχει την ικανότητα να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, έχοντας ανάλογη δράση με αυτή της βιταμίνης Ε.

Οπως υποστηρίζει ο ερευνητής, η μελέτη των φαρμακευτικών ιδιοτήτων των εντόμων έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς περιέχουν ουσίες διαφορετικές από αυτές των διαφόρων φυτών που χρησιμοποιούνται σήμερα στη φαρμακολογία. Η ανακάλυψη τους και η εύρεση των θετικών επιδράσεων τους στην υγεία πρέπει να αποτελέσει πρόκληση για τους επιστήμονες.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση