Σχέσεις γιατρών και φαρμακευτικών εταιρειών

Το 87% των γιατρών που εργάζονται σε επιτροπές που εκδίδουν οδηγίες για την αντιμετώπιση ασθενειών σε εθνικό επίπεδο, έχουν κάποια είδους σχέση με κάποια φαρμακευτική βιομηχανία, η οποία μπορεί να επηρεάζει τις προτάσεις τους και κατά συνέπεια τους γιατρούς που καλούνται να τις ακολουθήσουν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος, του περιοδικού της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης.

Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από έρευνα στην οποία συμμετείχαν 100 γιατροί που εργάστηκαν στη σύνταξη οδηγιών για ασθένειες, όπως για παράδειγμα ο διαβήτης και οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε σχετικά ερωτηματολόγια.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των γιατρών, το 38% είχε εργαστεί για κάποιο χρονικό διάστημα ως υπάλληλος κάποιας φαρμακευτικής εταιρείας, ενώ το 58% είχε λάβει χρηματική υποστήριξη για την πραγματοποίηση κάποιας έρευνας. Επιπλέον το 59% είχε σχέσεις με φαρμακευτικές εταιρείες, τα φάρμακα των οποίων αναφέρονταν στις οδηγίες στη σύνταξη των οποίων συμμετείχαν.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Allan Detsky, επισημαίνει μάλιστα ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, καθώς από τους γιατρούς στους οποίους εστάλησαν ερωτηματολόγια, απάντησε μόνο το 52%, αν και αυτά ήταν ανώνυμα, ενώ κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι και οι γιατροί που απάντησαν ήταν ειλικρινείς.

Σύμφωνα με τον Δρ. Detsky, η σχέση ενός γιατρού με μία φαρμακευτική βιομηχανία, δε σημαίνει απαραίτητα, ότι αυτός δε μπορεί να εκφέρει μία αντικειμενική άποψη, παρ’ όλα αυτά όμως τίθεται ένα σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας. Από την άλλη πλευρά βέβαια, οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι αυτές που δίνουν την δυνατότητα σε διακεκριμένους επιστήμονες να πραγματοποιούν τις έρευνες τους, καθώς τους παρέχουν οικονομική υποστήριξη.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση