λαχανοσουπα | όργανα στην αριστερή κάτω κοιλιά | καρδια αρρυθμιεσ | μυικοι.τραυματοσμοι.καιθερμα.επιθεματα

Σχέσεις γιατρών και φαρμακευτικών εταιρειώνΤο 87% των γιατρών που εργάζονται σε επιτροπές που εκδίδουν οδηγίες για την αντιμετώπιση ασθενειών σε εθνικό επίπεδο, έχουν κάποια είδους σχέση με κάποια φαρμακευτική βιομηχανία, η οποία μπορεί να επηρεάζει τις προτάσεις τους και κατά συνέπεια τους γιατρούς που καλούνται να τις ακολουθήσουν, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος, του περιοδικού της Αμερικανικής Ιατρικής Ενωσης.

Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από έρευνα στην οποία συμμετείχαν 100 γιατροί που εργάστηκαν στη σύνταξη οδηγιών για ασθένειες, όπως για παράδειγμα ο διαβήτης και οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε σχετικά ερωτηματολόγια.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των γιατρών, το 38% είχε εργαστεί για κάποιο χρονικό διάστημα ως υπάλληλος κάποιας φαρμακευτικής εταιρείας, ενώ το 58% είχε λάβει χρηματική υποστήριξη για την πραγματοποίηση κάποιας έρευνας. Επιπλέον το 59% είχε σχέσεις με φαρμακευτικές εταιρείες, τα φάρμακα των οποίων αναφέρονταν στις οδηγίες στη σύνταξη των οποίων συμμετείχαν.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Allan Detsky, επισημαίνει μάλιστα ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, καθώς από τους γιατρούς στους οποίους εστάλησαν ερωτηματολόγια, απάντησε μόνο το 52%, αν και αυτά ήταν ανώνυμα, ενώ κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι και οι γιατροί που απάντησαν ήταν ειλικρινείς.

Σύμφωνα με τον Δρ. Detsky, η σχέση ενός γιατρού με μία φαρμακευτική βιομηχανία, δε σημαίνει απαραίτητα, ότι αυτός δε μπορεί να εκφέρει μία αντικειμενική άποψη, παρ’ όλα αυτά όμως τίθεται ένα σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας. Από την άλλη πλευρά βέβαια, οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι αυτές που δίνουν την δυνατότητα σε διακεκριμένους επιστήμονες να πραγματοποιούν τις έρευνες τους, καθώς τους παρέχουν οικονομική υποστήριξη.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.