Εκσυγχρονίζεται ο όρκος του Ιπποκράτη μετά από 2.500 χρόνια

Ευρωπαίοι και Αμερικανοί γιατροί παρουσίασαν την …ανανεωμένη έκδοση του όρκου του Ιπποκράτη, έναν όρκο που δίνουν οι γιατροί εδώ και 2.500 χρόνια, προκειμένου να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της ιατρικής πράξης του 21ου αιώνα.

Η ανανεωμένη έκδοση βασίζεται στις ανάγκες που υπάρχουν για να “αποκατασταθεί” η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στο ιατρικό επάγγελμα, να βοηθήσει τους γιατρούς να ξεπεράσουν ηθικά προβλήματα της σύγχρονης εποχής και να επιβεβαιώσει την αφοσίωση του γιατρού, που πρέπει να θέτει ως προτεραιότητα τις ανάγκες του ασθενή.

Ο ανανεωμένος όρκος αποτελεί οδηγό της σύγχρονης ιατρικής πράξης, σύμφωνα με τον καθηγητή George Alberti, πρόεδρο του Βασιλικού Κολεγίου Ιατρικής στο Λονδίνο, ο οποίος τόνισε ότι ο ρόλος του επαγγελματία (γιατρού) τίθεται συνεχώς σε αμφισβήτηση από το κοινό, την κυβέρνηση, αλλά και από τα μέσα ενημέρωσης και χρειάζεται να οριστεί το τι σημαίνει να είσαι επαγγελματίας.

Η αυτονομία και οι επιλογές του ασθενή, η ομαδική εργασία, καθώς και ο σεβασμός των άλλων επαγγελματιών είναι πολύ σημαντικά ζητήματα για τους σημερινούς γιατρούς, ενώ δεν είχαν ιδιαίτερη σημασία την εποχή του Ιπποκράτη.

Ο σύγχρονος ασθενής δε δέχεται άκριτα την ιατρική φροντίδα των γιατρών και είναι περισσότερο γνώστης των προβλημάτων υγείας του.

Από την πλευρά του ο γιατρός αντιμετωπίζει προβλήματα με την παροχή υπηρεσιών υγείας, την έκρηξη της τεχνολογίας αλλά πολλά ηθικά διλήμματα.

Ο ανανεωμένος όρκος δεσμεύει του γιατρούς να βελτιώσουν την ποιότητα της φροντίδας των ασθενών, να είναι ειλικρινείς με τους ασθενείς και να διατηρούν το απόρρητο.

Ο νέος όρκος θα αποτελέσει κανόνα ηθικής και ακρογωνιαίο λίθο για τη βελτίωση της σχέσης ασθενή-γιατρού, σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του European Federation of Internal Medicine, κ. Christopher Davidson.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση