Μόλυνση από τη διοξίνη PCB και σε ζωοτροφές χοίρων στο Βέλγιο

Η ανακοίνωση από το Βέλγιο ότι η τοξική ουσία PCB ανιχνεύτηκε και σε τροφές χοίρων, εκτός από τροφές πουλερικών όπως είχε ανακοινωθεί πριν από λίγες ημέρες, μπορεί να προκαλέσει ένα νέο διατροφικό σκάνδαλο με διοξίνες.

Βέλγοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας παραδέχτηκαν πως σε δύο δείγματα ζωοτροφών που προορίζονταν για χοίρους και είχαν παρασκευαστεί από παραγωγό στη φλαμανδική πόλη Ρόζελαρ (κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία), βρέθηκαν ίχνη της καρκινογόνου αυτής χημικής ουσίας.

Το επίπεδο της μόλυνσης των δειγμάτων αυτών ήταν σχεδόν οκταπλάσιο από το επιτρεπόμενο όριο των 200 μικρογραμμαρίων ανά κιλό, διευκρίνισε με ανακοίνωσή της η AFSCA, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Ασφάλεια στην Διατροφική Αλυσίδα.

“Λαμβάνοντας υπόψη την ποσότητα της ουσίας που περιείχαν οι ζωοτροφές και το διάστημα που τα ζώα ήταν εκτεθειμένα στην ουσία αυτή, συμπεραίνουμε πως η συγκέντρωσή της στο λίπος των ζώων δεν θα πρέπει να είναι ανησυχητική”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η συγκεκριμένη παρτίδα ζωοτροφών μοιράστηκε στις 4 Ιανουαρίου σε οκτώ χοιροτροφεία. Τα τέσσερα από αυτά έστειλαν τα ζώα τους στα σφαγεία πριν να επέμβει η AFSCA. Η υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης ότι ακόμα προσπαθεί να εντοπίσει τα χοιρινά κρέατα που πέρασαν στην αγορά.

Στις 18 Ιανουαρίου, η ίδια υπηρεσία είχε κατάσχει 4.500 κοτόπουλα όταν αποκαλύφθηκε πως οι τροφές τους περιείχαν PCB. Ομως ήδη 13.500 κοτόπουλα είχαν προωθηθεί στην αγορά.

H AFSCA δημιουργήθηκε μετά το σκάνδαλο με τις διοξίνες που ξέσπασε το 1999 και οδήγησε στο να απαγορευθούν από πολλές χώρες οι εισαγωγές βελγικών κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση