αποκολληση υαλοειδους | στομαχι που ειναι | τι ειναι ακροαστικα | συνεχης ταση για αφοδευση αλλσ δυσκοιλια

Γυναικοκρατία: Μια γιορτή για τη γονιμότητα και όχι μόνοΤο έθιμο της γυναικοκρατίας, οι ρίζες του οποίου χάνονται στο μακρινό παρελθόν και κεντρικό πρόσωπο του οποίου είναι η μαμή, ως σύμβολο της γονιμότητας, αναβίωσε την Τρίτη 8/1 στα χωριά Προσκηνυτές και Ξυλαγανή Ροδόπης, Κεσσάνη Ξάνθης, Νέα Πέτρα, Χαμηλό, Στρύμη Κομοτηνής, στη Μονοκκλησιά και την Ανω Καμήλα Σερρών.

Σύμφωνα με το έθιμο αυτό, μια φορά το χρόνο, οι γυναίκες παίρνουν την εξουσία στα χέρια τους, ενώ οι άνδρες αναλαμβάνουν τις δουλειές του σπιτιού. Η μαμή - σύμβολο διαιώνισης της ζωής - παρέλασε πάνω σε κάρο στους δρόμους των χωριών, ενώ οι υπόλοιπες γυναίκες επιδίδονταν με ιδιαίτερη σπουδή, σε αγώνες τάβλι και πρέφας στα καφενεία.

Οι άνδρες κλεισμένοι στα σπίτια, με την ποδιά ζωσμένη στη μέση, ασχολήθηκαν με το πλύσιμο των πιάτων, το ξεσκόνισμα, το καθάρισμα του σπιτιού, το μαγείρεμα, το πότισμα των λουλουδιών και φυσικά το "ντάντεμα" των παιδιών, αποδεχόμενοι αδιαμαρτύρητα την 24ώρη αντιστροφή των ρόλων, χάρη του εθίμου και της παράδοσης.

Δεν έλειψαν όμως και οι τολμηροί, που αψήφησαν τον κατ' οίκον περιορισμό. Οι "αντιστασιακοί" κυνηγήθηκαν στους δρόμους των χωριών από τις γυναίκες και δέχθηκαν κουβάδες με παγωμένο νερό.

Παντού οι εκδηλώσεις κατέληξαν σε τρικούβερτο γλέντι, με χορό και φαγοπότι και ήταν πολλοί οι επισκέπτες από άλλα μέρη, που παρακολούθησαν και βιντεοσκόπησαν το μοναδικό αυτό έθιμο.

Το έθιμο που έχει τις ρίζες του στην περιοχή Σαράντα Εκκλησιών της Ανατολικής Θράκης, το έφεραν πρόσφυγες που έχουν έρθει από αυτή την περιοχή της Ροδόπης.

Το πανάρχαιο έθιμο δίνει την ευκαιρία στις γυναίκες του χωριού να ξεφύγουν από τις έγνοιες του σπιτιού και να γλεντήσουν, να ξεφαντώσουν χωρίς τους άνδρες τους, αφού σε αυτό παίρνουν μέρος κυρίως οι παντρεμένες.

Αφού "κυριάρχησαν" λοιπόν ολόκληρη μέρα οι γυναίκες, το βράδυ το σκηνικό άλλαξε και πήραν πάλι τις θέσεις τους, σε κάθε σπιτικό.

Σχετικά άρθρα

/// ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Τα σχόλια είναι ευπρόσδεκτα και οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να σχολιάζουν τα άρθρα. Η ελεύθερη έκφραση και η διαφορετική άποψη είναι απολύτως σεβαστές στο Care, ωστόσο, θα πρέπει να γίνεται σεβαστή και η ελευθερία των άλλων. Δείτε τους όρους χρήσης.

 
/// ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ

Το Care αναπτύχθηκε με τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού. Περισσότερα εδώ.

Responsive web design
/// ΤΟ CARE ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ

Το Care διαθέτει responsive web design και είναι άμεσα συμβατό με τις περισσότερες φορητές συσκευές (smartphones, tablets), χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσετε κάποια mobile έκδοση.

Copyright 1997 - 2020 MediSign Ltd. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση άρθρου στο Internet με αναφορά (link) στο Care.
Άδεια Creative Commons Το Care.gr διατίθεται με την ακόλουθη άδεια Creative Commons. Ειδικοί όροι εδώ.