Ελληνική πρωτιά στην αντιμετώπιση της ανδρικής στειρότητας

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη οι γιατροί της ουρολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, με επικεφαλή τον καθηγητή κ. Νικόλαο Σοφικίτη, προχώρησαν σε μεταμόσχευση κυττάρων sertoli σε σπερματικά σωληνάρια για την αντιμετώπιση της παντελούς έλλειψης σπερματοζωαρίων, σε άνδρες που είχαν αυτό το πρόβλημα.

Οι μεταμοσχεύσεις έγιναν με επιτυχία σε δύο Ελληνες και έναν Σαουδάραβα δικηγόρο από το Ριάντ. Αλλες δύο περιπτώσεις μεταμόσχευσης, που έγιναν στο νοσοκομείο Τόπορι της Ιαπωνίας πραγματοποιήθηκαν και πάλι από τον ίδιο καθηγητή.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Σοφικίτης επισήμανε ότι ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών χωρίς σπερματοζωάρια έχουν αναστολή στη σπερματογένεση γιατί τα κύτταρα sertoli δεν μπορούν να υποστηρίξουν τα σπερματογόνια κύτταρα να εξελιχθούν προς την κατεύθυνση των σπερματοζωαρίων. Μεταμόσχευση κυττάρων sertoli από δότες σε ασθενείς χωρίς σπερματοζωάρια είναι η νέα μέθοδος για να υποστηριχθεί η σπερματογένεση στο δέκτη.

Ο κ. Σοφικίτης επισήμανε ότι η ανδρική υπογονιμότητα δέχεται πλέον ένα ισχυρό πλήγμα και με την επέκταση της μεθόδου και σε άλλα νοσοκομεία θα αρχίσει σταδιακά η εξαφάνισή της και οι άνδρες που έχουν πρόβλημα και υπολογίζονται σε έναν στους χίλιους, θα μπορούν να κάνουν δικά τους παιδιά. Η συγκεκριμένη μέθοδος γίνεται στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων δωρεάν.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση