Η διαθλαστική χειρουργική δίνει λύσεις στα προβλήματα όρασης

Οριστική λύση στα προβλήματα όρασης προσφέρει η διαθλαστική χειρουργική, διορθώνοντας τη μυωπία, την υπερμετρωπία και τον αστιγματισμό με τη βοήθεια υπερσύγχρονης τεχνολογίας. Μυωπία έχουν σήμερα περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια Έλληνες – το 1/4 του πληθυσμού – ενώ περίπου 1,5 εκατομμύριο εμφανίζουν υπερμετρωπία, που καθιστά απαραίτητη τη χρήση των διορθωτικών γυαλιών.

Ομως, όπως είναι γνωστό, η χρήση γυαλιών ή ακόμη και φακών επαφής κάποιες στιγμές δυσκολεύει τη ζωή μας… Τα γυαλιά θολώνουν, σπάζουν, οι φακοί επαφής πολλές φορές ενοχλούν, ιδιαίτερα αν τα μάτια παρουσιάζουν ξηρότητα ή αλλεργικές αντιδράσεις.

Η μέθοδος Lasik, στην οποία χρησιμοποιούνται δύο μηχανήματα, το λέιζερ και ο μικροκερατόμος (ένα μικροχειρουργικό εργαλείο), μπορεί να αλλάξει κυριολεκτικά τη ζωή όσων είναι υποχρεωμένοι να φορούν γυαλιά ή φακούς επαφής.

Η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας έχει συμβάλει στην αποτελεσματική διόρθωση της μυωπίας, της υπερμετρωπίας και του αστιγματισμού, με τη βοήθεια εξελιγμένων μηχανημάτων λέιζερ, που απέχουν πολύ από τα μηχανήματα που υπήρχαν πριν από λίγα μόλις χρόνια.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο Intercontinental, από το Ελληνικό Οφθαλμολογικό Κέντρο “Όρασις” και την εταιρεία Alcon Hellas, από τον επίσημο προσκεκλημένο ομιλητή Δρ. Francesco Carones, διεθνώς γνωστό για το πρωτοποριακό επιστημονικό του έργο στη διόρθωση της όρασης με λέιζερ.

Ο Δρ. Carones και οι Έλληνες συνάδελφοί του οφθαλμίατροι Γρηγόρης Γεωργαρίου, Γιώργος Χαρώνης και Αναστάσιος Χαρώνης, παρουσίασαν την προσωπική τους εμπειρία από το νέο μηχάνημα λέιζερ LADARVISION 4000, η κατασκευή του οποίου βασίστηκε στη διαστημική τεχνολογία της NASA!

Όπως εξήγησε ο ξένος ομιλητής, οι μικροκινήσεις του ματιού κατά τη διάρκεια της επέμβασης, που είναι αναπόφευκτες ακόμα και στους πιο προσεκτικούς ασθενείς, δεν αποτελούν πλέον πρόβλημα για την αποτελεσματική διόρθωση της όρασης με το λέιζερ.

Η νέα τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις κινήσεις του ματιού 4000 φορές ανά δευτερόλεπτο, χρησιμοποιώντας σύστημα λέιζερ – ραντάρ, ώστε η σμίλευση να πραγματοποιείται στο ακριβές και προκαθορισμένο σημείο του κερατοειδούς. Έτσι, όπως επισημάνθηκε, επιτυγχάνεται άρτιο αποτέλεσμα.

Όπως τόνισαν σε συνέντευξη τύπου οι οφθαλμίατροι κ.κ. Γ. Χαρώνης, Γ. Γεωργαρίου και Α. Χαρώνης, αυτό το σύστημα excimer lazer διαθέτει επίσης την τεχνολογία flying spot-δηλαδή μικροσκοπικές βολές διαμέτρου κάτω του 1mm, προσφέροντας με αυτό τον τρόπο ασφαλή και αποτελεσματική σμίλευση, χωρίς τον τραυματισμό των γειτονικών τμημάτων του κερατοειδούς.

Με τη μέθοδο Lasik, ο οφθαλμίατρος σμιλεύει τον κερατοειδή του ματιού, χρησιμοποιώντας το λέιζερ, με αποτέλεσμα οι εικόνες να εστιάζονται πιο καθαρά. Με την μικρή αλλαγή της κυρτότητας του κερατοειδούς αντιμετωπίζονται μυωπίες έως 8-10 βαθμούς, υπερμετρωπίες και αστιγματισμοί.

Η όλη διαδικασία, όπως ανέφεραν οι ομιλητές, διαρκεί 10 λεπτά για το κάθε ένα μάτι, γίνεται με τοπικές αναισθητικές σταγόνες στο μάτι και είναι ανώδυνη, καθώς ο ασθενής δεν αισθάνεται παρά μόνο κάποιες μικροενοχλήσεις.

Η αποκατάσταση της όρασης είναι γρήγορη και βλέπει κανείς καθαρά από την επόμενη κιόλας μέρα και βελτιώνεται συνεχώς μέσα στον πρώτο μήνα.

Η μέθοδος είναι αποτελεσματική για τους περισσότερους ανθρώπους. Σε μερικές όμως περιπτώσεις, για καλύτερα αποτελέσματα, μπορεί να χρειαστεί και εφαρμοσθεί και 2ο Lasik, για να απαλειφθεί κάποιος μικρός βαθμός διαθλαστικής ανωμαλίας που έχει παραμείνει.

Σήμερα η Lasik είναι η πιο διαδεδομένη διαθλαστική χειρουργική επέμβαση στον κόσμο και όπως σημείωσαν οι ομιλητές, μόνο την προηγούμενη χρονιά πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ πάνω από 2 εκατομμύρια επεμβάσεις.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση