Οικονομία στη τσέπη αλλά και στη …ρύπανση

Κερδίστε 50 ευρώ, σώζοντας το κλίμα. Μ’ αυτό το σύνθημα, ακτιβιστές της Greenpeace πραγματοποίησαν πρωτότυπη διαμαρτυρία στην Πλατεία Συντάγματος, ζητώντας άμεσα μέτρα και κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του κλίματος.

Οι ακτιβιστές της Greenpeace τοποθέτησαν στην Πλατεία Συντάγματος ένα τεράστιο φουσκωτό κύβο 400 κυβικών μέτρων, δείχνοντας έτσι με παραστατικό τρόπο την ποσότητα των ρύπων που μπορούν να αποφευχθούν με την αντικατάσταση μίας και μόνο συμβατικής λάμπας από μία λάμπα χαμηλής κατανάλωσης.

Λίγες μέρες μετά το πέρας της διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα στο Μαρακές, η Ελλάδα συνεχίζει να δείχνει τα δύο πρόσωπα του Ιανού. Στη θεωρία τάσσεται υπέρ της λήψης μέτρων για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών, αλλά στην πράξη έχει αποτύχει παταγωδώς. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτούνται ριζικές αλλαγές στο ενεργειακό μοντέλο, αλλά και μικρές, καθημερινές κινήσεις που είναι προσιτές σε όλους μας. Η κυβέρνηση οφείλει να προωθήσει οικονομικά κίνητρα και να ενημερώσει τους πολίτες σε μία εθνική εκστρατεία εξοικονόμησης ενέργειας. Βρισκόμαστε εδώ για να δείξουμε ότι μικρές κινήσεις μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο, δήλωσε η Μάχη Σιδερίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας των κλιματικών αλλαγών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Μια από τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας είναι η υψηλή ενεργειακή ένταση και η χαμηλή αποδοτικότητα στην τελική χρήση ενέργειας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η ενεργειακή ένταση (κατανάλωση ενέργειας ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος) στη χώρα μας είναι κατά 50% υψηλότερη από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι σπαταλάμε ενέργεια σε βάρος του περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Με βάση το σημερινό ενεργειακό μίγμα, στην Ελλάδα, κάθε κιλοβατώρα που παράγεται συνεπάγεται την έκλυση ενός περίπου κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ως γνωστόν, το διοξείδιο του άνθρακα είναι το σημαντικότερο από τα αέρια του θερμοκηπίου που ευθύνονται για τις κλιματικές αλλαγές.

Το 35% των ενεργειακών πόρων της Ελλάδας καταναλώνεται στον οικιακό και τον τριτογενή τομέα (δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες). Οι τομείς αυτοί ευθύνονται για το 40% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της χώρας. Περίπου 40 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα απελευθερώνονται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα από την ενέργεια που καταναλώνουμε κυρίως για φωτισμό, ψύξη, θέρμανση, παραγωγή ζεστού νερού κλπ, στα ιδιωτικά, εμπορικά και δημόσια κτίρια. Πολλές από τις παραπάνω εκπομπές μπορούν να μειωθούν δραστικά αν σταματήσουμε να είμαστε σπάταλοι ενεργειακά.

Σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT για την κατανάλωση ενέργειας στα νοικοκυριά, η Ελλάδα είναι ουραγός σε θέματα κτιριακής μόνωσης. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 77% των κτιρίων στην Ελλάδα δεν διαθέτει θερμομόνωση, ενώ μόνωση δαπέδου διαθέτει μόλις το 6% των κτιρίων και διπλά τζάμια το 8%. Την ίδια στιγμή, το 100% των κτιρίων στις Σκανδιναβικές χώρες διαθέτει θερμομόνωση και διπλά τζάμια.

Μέτρα εξοικονόμησης σε παλιές κατοικίες μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας μέχρι και 60%, ενώ σε νέες κατοικίες η κατανάλωση μπορεί να μειωθεί ακόμα και σε ποσοστό 90% με σωστό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα για τις Κλιματικές Αλλαγές (ΥΠΕΧΩΔΕ, Απρίλιος 2001), η εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στον οικιακό και τριτογενή τομέα, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 9,3 εκατ. τόνους ετησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 10% περίπου των συνολικών εκπομπών της χώρας. Είναι σαφές ότι χωρίς αυτά τα μέτρα η Ελλάδα δεν έχει καμία ελπίδα να επιτύχει τους δεσμευτικούς στόχους που έχει αναλάβει στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Ορισμένα από τα μέτρα αυτά είναι εξαιρετικά απλά. Την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε το διακόπτη του ηλεκτρικού για να ανάψετε το φως, σκεφτείτε το διπλά. Μήπως με αυτή την απλή καθημερινή κίνηση χάνετε χρήματα και συμβάλλετε, παρά τη θέλησή σας, στην αλλαγή του κλίματος, επειδή δεν έχετε επιλέξει τους κατάλληλους λαμπτήρες;, επεσήμανε η Μάχη Σιδερίδου.

Μόνο το 10% της ενέργειας που καταναλώνουν οι κοινές λάμπες πυρακτώσεως χρησιμοποιείται για φωτισμό. Το υπόλοιπο 90% της ενέργειας γίνεται θερμότητα και χάνεται. Στην αγορά κυκλοφορούν λαμπτήρες νέας τεχνολογίας, οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού χαμηλής κατανάλωσης, που καταναλώνουν 4 έως 5 φορές λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 8-15 φορές περισσότερο. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι τόσο μεγάλη, ώστε μέσα σε λίγους μόνο μήνες γίνεται απόσβεση της αγοράς του οικονομικού λαμπτήρα. Έτσι στη συνέχεια, οι μειωμένοι λογαριασμοί ρεύματος μεταφράζονται σε καθαρό κέρδος.

Αν για παράδειγμα μία κοινή λάμπα πυρακτώσεως των 100 W (βατ) αντικατασταθεί από μια αντίστοιχης απόδοσης και χαμηλής κατανάλωσης (20 W), τότε, στη διάρκεια ζωής του οικονομικού λαμπτήρα, κερδίζετε μέχρι 50 ευρώ (περίπου 17.000 δρχ)! Παράλληλα, κατά μέσο όρο, αποσοβείται η έκλυση 400 κυβικών μέτρων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Για την ευρεία χρήση των λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης απαιτείται όχι μόνο η ενημέρωση των πολιτών για τα περιβαλλοντικά και οικονομικά τους οφέλη αλλά και η παροχή κινήτρων έτσι ώστε το αρχικό τους κόστος να μην αποτελεί εμπόδιο. Την περίοδο 1996-8, ως αποτέλεσμα πιέσεων της Greenpeace, η κυβέρνηση εφήρμοσε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την αντικατάσταση λαμπτήρων στην Κρήτη, την Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου. Ο καταναλωτής μπορούσε να αγοράσει λαμπτήρες εξοικονόμησης σε σχετικά χαμηλή τιμή και να τους πληρώσει σε έξι δόσεις που χρεώνονταν στο λογαριασμό του ηλεκτρικού του. Παρόλο τον ατελή σχεδιασμό του προγράμματος αυτού, αντικαταστάθηκαν τελικά 121.000 συμβατικές λάμπες. Με τη συνέχιση του προγράμματος και τον επανασχεδιασμό του, η Greenpeace εκτιμά πως στον τομέα της κατοικίας μπορούν να αντικατασταθούν ένα εκατομμύριο λαμπτήρες σε λίγους μόνο μήνες – αν φυσικά υπάρξει σοβαρή προώθηση και παροχή κινήτρων.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση