Σας κοιτούν στα μάτια για την ασφάλειά σας

Η τεχνολογία της βιομετρικής, με την οποία είναι δυνατή η αναγνώριση ενός ατόμου με βάση χαρακτηριστικά που είναι μοναδικά για κάθε άτομο, όπως η ίριδα του ματιού, τα χαρακτηριστικά του προσώπου, η χροιά της φωνής ή τα δακτυλικά αποτυπώματα, αποτελεί μία επιστήμη που έχει εισχωρήσει σημαντικά στον τομέα της ασφάλειας.

Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί το διεθνές αεροδρόμιο του Αμστερνταμ, το Σχίπολ, στο οποίο έχει εγκατασταθεί ειδικό μηχάνημα βιομετρικής αναγνώρισης το οποίο αναγνωρίζει τα χαρακτηριστικά της ίριδας του ματιού.

Οποιοι επιβάτες διαθέτουν την ειδική κάρτα στην οποία είναι καταγεγραμμένα τα χαρακτηριστικά της ίριδας, μπορούν να κοιτάζουν μέσα σε μία ειδική κάμερα για μερικά δευτερόλεπτα και να αναγνωρίζονται, γλιτώνοντας έτσι τις ουρές στον έλεγχο διαβατηρίων.

Αρχικά η κάρτα είναι διαθέσιμη σε πολίτες από 18 Ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι μπορούν να αποκτήσουν την ειδική κάρτα πληρώνοντας το αντίτιμο των 90 δολαρίων Αμερικής (περίπου 35 χιλιάδες δρχ ή 100 ευρώ).

Σε αντίστοιχες κινήσεις προσανατολίζεται και το διεθνές αεροδρόμιο Λόγκαν της Βοστόνης, όπου μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα εγκατασταθεί μηχάνημά αναγνώρισης προσώπου σε δύο σημεία ελέγχου στο αεροδρόμιο, το οποίο θα συγκρίνει τα χαρακτηριστικά προσώπου επιβατών, πληρωμάτων και εργαζομένων στο αεροδρόμιο με αυτά των ύποπτων για τρομοκρατία ατόμων.

Πολλά αεροδρόμια των ΗΠΑ θα ακολουθήσουν στην εγκατάσταση ανάλογων βιομετρικών μηχανημάτων αναγνώρισης, όπου επιβάτες και εργαζόμενοι θα αναγνωρίζονται από τα μοναδικά τους χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση