Ρομποτική και τρισδιάστατη απεικόνιση στη χειρουργική πράξη

Η λαπαροσκοπική χειρουργική, οι εφαρμογές των ρομποτικών συστημάτων και η δυνατότητα τρισδιάστατης εικονικής απεικόνισης αποτελούν ήδη και θα αποτελέσουν και στο μέλλον απαραίτητα στοιχεία της καθημερινής χειρουργικής πράξης. Το γεγονός όμως αυτό δεν θα πρέπει να στερεί το χειρουργό από την ευαισθησία και την ανθρώπινη προσωπική προσέγγιση του ανθρώπου, που αποτελούν τη βάση για τη σχέση εμπιστοσύνης, η οποία αναπτύσσεται μεταξύ αυτού και του πάσχοντος.

Αυτά τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο καθηγητής χειρουργικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Δαδούκης με την ευκαιρία του 5ου Συνεδρίου της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, που θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 3 Νοεμβρίου 2001 στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου «Hyatt Regency» της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Δαδούκης, που είναι πρόεδρος της Εταιρείας και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου πρόσθεσε, ότι η θεματολογία του συνεδρίου, εκτός από την παρουσίαση της τεχνολογικής εξέλιξης στη χειρουργική περιλαμβάνει και την παρουσίαση σοβαρών προβλημάτων της καθημερινής χειρουργικής πρακτικής, όπως η χειρουργική αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, τα θεραπευτικά προβλήματα χειρουργικών ασθενών μονάδων εντατικής θεραπείας, η μετεγχειρητική ενδοκοιλιακή σήψη, οι ηπατικές μεταστάσεις από καρκίνο του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του παγκρέατος κλπ.

Επίσης θα αναπτυχθούν θέματα σχετικά με την ιατρική και ανθρώπινη αντιμετώπιση των καρκινοπαθών τελικού σταδίου, καθώς και με την αυτοαξιολόγηση του έργου των χειρουργών.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα γίνουν επτά ομιλίες, δύο αντιπαραθέσεις σε χειρουργικά προβλήματα, οκτώ συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, δύο δορυφορικά συμπόσια, δύο workshops με ζωντανή επίδειξη ειδικών τεχνολογικών εφαρμογών στη χειρουργική διαφόρων παθήσεων και τέλος με σημαντικό αριθμό προφορικών και αναρτημένων ανακοινώσεων θα παρουσιαστεί η κλινική και η σημαντική ερευνητική δραστηριότητα των χειρουργών της Βορείου κυρίως Ελλάδος.

Διαβάστε επίσης

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση