Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Η ασθένεια των βιρτουόζων

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Η ασθένεια των βιρτουόζωνΟι άνθρωποι που έχουν ματώσει πάνω από ένα πληκτρολόγιο κάνοντας τέχνη την επιστήμη των υπολογιστών, κινδυνεύουν περισσότερο μαζί με τους βιρτουόζους των μουσικών οργάνων από το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Το σύνδρομο αυτό, που είναι μία αρκετά συχνή πάθηση, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι ένα μέσο άτομο έχει μία στις δέκα πιθανότητες να το παρουσιάσει, απασχόλησε ένα μεγάλο μέρος των εργασιών του κοινού συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Χεριού και της Ελληνικής Εταιρείας Επανορθωτικής Μικροχειρουργικής, το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκείται στο μέσο νεύρο, το οποίο περνά μαζί με εννέα τένοντες και μερικά αιμοφόρα αγγεία μέσα από μια στενή δίοδο στον καρπό, που σχηματίζεται από τα οστά του καρπού και μια σκληρή μεμβράνη και ονομάζεται καρπιαίος σωλήνας.

Τα πρώτα συμπτώματα του συνδρόμου είναι μυρμηκίαση, μούδιασμα στα δάχτυλα, που εξελίσσεται σε πόνο, ο οποίος ξεκινά από τον καρπό και επεκτείνεται προς τον αγκώνα και αδυναμία στο χέρι και τον βραχίονα.

Ένα αρκετά συχνό προειδοποιητικό σύμπτωμα είναι να ξυπνά ο ασθενής τη νύχτα με μούδιασμα και πόνους στο χέρι. Ο ασθενής δεν μπορεί να αναγνωρίσει τι συμβαίνει γιατί τη συγκεκριμένη στιγμή είναι ήδη χαλαρωμένος, οπότε δεν μπορεί να αποδώσει τον πόνο σε πιθανό στρες.

Μυϊκή αδυναμία εμφανίζεται σε παραμελημένες καταστάσεις και εκδηλώνεται με αδυναμία πλήρους χρησιμοποιήσεως του αντίχειρα.

Η διάγνωση επιτυγχάνεται με τη σωστή κλινική εξέταση και επιβεβαιώνεται με τον εργαστηριακό έλεγχο (ηλεκτρομυογράφημα). Σπανιότερα απαιτούνται ειδικές εξετάσεις για τον καθορισμό της αιτιολογίας της νόσου.

Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική η χειρουργική. Η επιλογή αποφασίζεται από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό μετά από εμπεριστατωμένο κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο.

Στο συνέδριο, οι εργασίες του οποίου λήγουν αύριο Σάββατο, παρουσιάστηκε μια νέα μέθοδος ενδοσκοπικής χειρουργικής του καρπιαίου σωλήνα με πολύ καλά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

MediSign - Πρόγραμμα Ιατρείου - myDATA ready!

Πρόγραμμα Ιατρείου, ραντεβού, ηλεκτρονική τιμολόγηση, αποστολή στο myDATA με ένα click!

Αφήστε μια απάντηση